Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η υγεία σε έσχατο σημείο.




Έχουν περάσει 3 μήνες από την έναρξη του ΕΟΠΥΥ που  περήφανα διαφήμιζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι θα αποτελούσε την αρχή για την βελτίωση της ποιότητας υγείας , για την μείωση τους κόστους της αλλά και για την εξυγίανση της από τα αρπαχτικά – ιατρούς που την λυμαίνονται εδώ και μια δεκαετία. Ταυτόχρονα κατά την προσφιλή τακτική της, συκοφάντησε και διαπόμπευσε συναδέλφους ώστε να κατηγορηθεί ο κλάδος συλλήβδην για να μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την νέα κατάσταση  που ετοιμαζόταν να επιβάλει.
Σήμερα εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία στην χώρα μας μπορούμε τόσο εμείς που εργαζόμαστε για αυτήν αλλά και οι ασφαλισμένοι που «απολαμβάνουν» τις παρεχόμενες υπηρεσίες να την συνοψίσουμε στα εξής:
Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί στον ΕΟΠΥΥ δεν υπερβαίνουν τις 5000 πανελλαδικώς σε σύγκριση με τους 20.000 που προϋπήρχαν στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι προσλήψεις που υποσχέθηκαν δεν υλοποιήθηκαν ακόμη, γιατί φοβούνται οι ιθύνοντες ότι οι ιατροί δεν θα ανταποκριθούν στις νέες προκηρύξεις.
Οι δημόσιες δομές που εντάχθηκαν στον νέο οργανισμό ( τέως ΙΚΑ, εργαστήρια νοσοκομείων και ΚΥ) δεν λειτουργούν είτε γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια είτε γιατί οι αναμονές είναι τεράστιες καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν τόσο την πρωτοβάθμια όσο και την δευτεροβάθμια περίθαλψη των ασθενών. Έτσι το έργο της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το έχουν αναλάβει τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικά, αξονικοί κλπ) χωρίς να έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα τις αντίστοιχες συμβάσεις αλλά απλά μια δήλωση προσχώρησης στην συνεργασία με τον οργανισμό.
Παρά τις υποσχέσεις  όλοι όσοι επέλεξαν να συνεργασθούν με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ γεγονός που αναγκάζει από 1-4-2012 την αναστολή των «συμβάσεων» από τους εργαστηριακούς ιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.
Στα νοσοκομεία μετά τις συγχωνεύσεις που επιχειρήθηκαν και τις «συνεργασίες» που ανακοινώθηκαν αλλά ευτυχώς δεν υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής λόγω των αντιδράσεων, οι ιατροί καλούνται να δεχτούν κούρεμα των εφημεριών που έχουν κάνει και να εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες προγράμματα εφημεριών κατά 40% μειωμένα διακινδυνεύοντας την ασφάλεια της εφημερίας. Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εξυπηρετώντας μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Στους ιατρούς οφείλονται αμοιβές από ασφαλιστικά ταμεία εδώ και 18 μήνες οδηγώντας πολλούς συναδέλφους σε αδυναμία να λειτουργήσουν τα ιατρεία τους ενώ χαρακτηριστικό της κρατικής αναλγησίας είναι η περίπτωση των ιατρικών αμοιβών για τα διπλώματα οδήγησης που ενώ έχουν τη μορφή της ανταποδοτικότητας με την πληρωμή τους ως παράβολο από τους πολίτες αυτές δεν αποδίδονται στους ιατρούς εδώ και 15 μήνες
Από 1-4-2012 τίθεται σε ισχύ η αναγραφή της δραστικής ουσίας για τις 10 πιο συχνά συνταγογραφούμενες ουσίες οξέων περιστατικών επιτρέποντας σε μη ιατρούς να έχουν την ευθύνη της αγωγής των ασθενών, ενώ  απαιτείται από τους ιατρούς του τέως ΙΚΑ να αγοράσουν με δικά τους έξοδα ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ταυτόχρονα η αναπροσαρμογή των παθήσεων που απαιτούν  μικρότερη συμμετοχή του ασθενούς στην φαρμακευτική αγωγή οδηγούν τελικά σε μεσοσταθμιστική αύξηση συμμετοχής των ασθενών κατά 8%.
‘Όλα αυτά συνθέτουν το πάζλ της υγείας σήμερα με τον ασφαλισμένο να μην μπορεί να κάνει τις εξετάσεις του , να μην μπορεί να επισκεφθεί τον ιατρό της αρεσκείας του, να μην μπορεί να πάρει το φάρμακο που του χορηγήθηκε και να πληρώνει παρανόμως το εξέταστρο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Τελικά η επιχείρηση αναδιάρθρωσης της υγείας στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία και ουδείς μπορεί να είναι υπερήφανος για αυτό. Για τα παραπάνω δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικές ευθύνες.  Καλούμε όλους να συναισθανθούν ότι η υγεία έχει φθάσει στο έσχατο σημείο και να ακολουθήσουν δράσεις εφικτές, δίκαιες , ριζοσπαστικές λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.