Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

«φακελάκια»

Περισσότερα «φακελάκια», μεγάλες λίστες αναμονής για ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις και αδυναμία πρόσβασης σε νέα φάρμακα, θα υποστούν το επόμενο διάστημα οι Έλληνες ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς το γιατρό και ακόμα πιο περιορισμένα δικαιώματα για τους ασθενείς!

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα «ανεβαίνει» στην ευρωπαϊκή κατάταξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Health Consumer Powerhouse (HCP). Όπως σχολιάστηκε, «παραδόξως, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας (EHCI) για το 2012». Η Ολλανδία συγκέντρωσε 872 βαθμούς από ένα δυνητικό σύνολο 1.000 βαθμών. Η Ελλάδα ανταμείφθηκε με 617 βαθμούς, ανεβαίνοντας από την 24η (2009) στην 22η θέση και συναγωνίζεται πλέον με την Ιταλία και την Κύπρο.
Βελτίωση
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Επιχειρήσεων του Οργανισμού HCP, Δρ Arne Bjornberg, «η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια βελτίωση στους χρόνους αναμονής και την πρόσβαση στα φάρμακα». Στην Ελλάδα -σημειώνει- λειτουργεί ένα εντυπωσιακά άνισο και κακό δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εφάμιλλο με αυτό της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Φοβούμαστε ότι η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς τον ιατρό και ακόμα πιο ισχνά δικαιώματα για τους ασθενείς», επισημαίνει ο Δρ Bjornberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.