Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το κούρεμα των οφειλών των ταμείων θα φθάσει το 20% περίπου

Μερικοί νομίζουν ότι μπορούν ακόμη να μας κοροιδεύουν. Αλλιώς δεν εξηγείται η δήλωση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ (γνωστός ως διοικητής του ΟΓΑ και επί σειρά ετών αποτυγχών βουλευτής) ότι επειδή ακόμη δεν έχουν εκαθαριστεί οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς και λοιπούς παρόχους θα απαιτηθεί νέος λογιστικός έλεγχος και αφού γίνει αυτό μετά από 6 μήνες θα πληρωθούν οι οφειλές κουρεμένες κατά 20%. Αν συνυπολογίσει κανείς τους διαφυγόμενους τόκους από την διετία που έχει μεσολαβήσει, εν τέλει το ποσό που θα λάβουμε αφαιρώντας τις κρατήσεις θα είναι κατά 53% μειωμένο. Βέβαια δεν συνυπολογίζεται η αύξηση που θα επιφέρει η εισροή ένος μεγάλου ποσού στα έσοδα του οικονομικού έτους  2013 άρα και στην εφορία όπως και στην επόμενη προκαταβολή  της, που μπορεί να οδήγήσει στο τελικό ποσό ι κατά75-80% μειωμένο. Όσο αναφορά την εκαθάριση αυτή τι νόημα άραγε έχει όταν ήδη έχει γίνει από όλα τα ταμεία και έχει γίνει ταυτόχρονα  η αντιπαραβολή με τους οφειλέτες. Τέλος οι φαρμακοποιοί έχουν προτεραιότητα στις χρηματικές καταβολές του ΕΟΠΥΥ καθώς θεωρείται ότι το φάρμακο είναι πρωτης ανάγκης ενώ ο ιδιώτης ιατρός δεν είναι , καθώς την αντίστοιχη υπηρεσία μπορεί ο ασθενής να την λάβει και από τις δημόσιες δομές. Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης του ιατρού και σε αυτό έχουμε όλοι ευθύνη καθώς η διαφορετική εργασιακή σχέση του καθενός δημιουργεί διαφορετικά συμφέροντα για συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις. Ξεχνάμε όμως ότι ο κοινός παρονομαστής για όλους τους ιατρούς είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είναι η προσωπικότητα τους που ενισχύεται με αγώνες και απαξιώνεται με αδιαφορία. Ο μόνος τελικά που μπορεί να ενώσει τους ιατρούςστην διαδρομή  από όποια αφετηρία και εαν ξεκινούν, είναι ο ιατρικός σύλλογος καθώς εκφράζει τις απόψεις όλων. Βέβαια απαιτούνται ισχυρά αντανακλαστικά και συνοχή των μελών. Ε'υχομαι την νεα χρονιά αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους. Παραθέτω την σχετική δήλωση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Άμεση εξόφληση οφειλών μετά από έλεγχο - Νέες συμφωνίες επιστροφών από προμηθευτές

ΕΟΠΥΥ: Άμεση εξόφληση οφειλών μετά από έλεγχο - Νέες συμφωνίες επιστροφών από προμηθευτές
Για την ανάγκη λογιστικού ελέγχου για τυχόν παρατυπίες και εν συνεχεία νομοθετικής ρύθμισης για έκπτωση  επί των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,85 δισ. ευρώ προς κλινικές και διαγνωστικά κέντρα έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλος μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Παράλληλα τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί θα εξοφληθούν άμεσα.
Ο λογιστικός έλεγχος θα διεξαχθεί από ελεγκτικές εταιρείες και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου να εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ και τις οφειλές που κληρονόμησε από τα ταμεία υγείας που συνενώθηκαν υπό την σκέπη του. Πρόκειται για οφειλές ετών 2008 ως 31/12/2011. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εκτίμησε ότι μετά το λογιστικό έλεγχο και την νομοθετική ρύθμιση για έκπτωση υπέρ του Δημοσίου, το ύψος της πραγματικής οφειλής θα διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα εξοφληθούν άμεσα οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς καθώς είναι ήδη λογιστικοποιημένες. Έτσι, θα δοθούν μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 164 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς προκειμένου να εξοφληθούν χρέη του ΟΠΑΔ και άλλα 45-50 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές του ΤΑΙΠΕΔ.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.