Σάββατο 7 Μαΐου 2011


Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και δραστικής περικοπής κοινωνικών δαπανών οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας είναι καταιγιστικές. Εκτιμούμε ότι το μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των ιατρών  στον νομό μας μέχρι τώρα  από τις κομματικών εξαρτήσεων παρατάξεις είναι παντελώς αναξιόπιστο και αναποτελεσματικό και εν τέλει ανήμπορο να αντισταθεί στη διαφαινόμενη ταυτόχρονη ισοπέδωση των παροχών υγείας στους έλληνες πολίτες και των ιατρικών επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και να εμπνεύσει τους συναδέλφους σε ένα ωραίο και ρεαλιστικό αγώνα για την εξυγίανση του χώρου μας και την αναμόρφωση του τρόπου άσκησης της ιατρικής στην χώρα. Βασικές μας κατευθύνσεις είναι:
                                                                                                            
1) Αυτοκάθαρση και προάσπιση της τιμής του ιατρικού σώματος

Ανάμεσα μας υπάρχουν επίορκοι συνάδελφοι και δυστυχώς δεν είναι λίγοι. Ο κατευθυνόμενος όμως από τα ΜΜΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις εξευτελισμός συλλήβδην των λειτουργών υγείας πρέπει να σταματήσει εδώ.
Προτείνουμε:
α) Άμεση θεσμική αναβάθμιση και δραστηριοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρικών συλλόγων. Τα πειθαρχικά συμβούλια πρέπει να ανασυσταθούν με μειοψηφική συμμετοχή των ιατρών σε αυτά (π.χ. 2 ιατροί, 2 δικηγόροι, 1 δικαστής), για να αντιμετωπισθούν οι εύλογες αιτιάσεις της κοινωνίας περί κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης και παράλληλα να συνεδριάζουν τακτικά, επιλαμβανόμενα άμεσα οποιασδήποτε επώνυμης καταγγελίας και να εκδίδουν εντός σύντομων και δεσμευτικών χρονικών πλαισίων αποφάσεις και ποινές.
β) Ενίσχυση των νομικών τμημάτων των ιατρικών συλλόγων με έμπειρους και εξειδικευμένους νομικούς με αποστολή την ακαριαία άσκηση αγωγών και μηνύσεων εναντίον ΜΜΕ, δημοσιογράφων, δημοσίων λειτουργών και πολιτικών που δημοσιεύουν ή διαρρέουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες τύπου «φοροφυγάδες γιατροί στα δίχτυα του ΣΔΟΕ» ή «πρωταθλητές συνταγογράφησης».
γ) Υποστήριξη των μελών του συλλόγου με νομική κάλυψη σε περιπτώσεις άσκησης αγωγών για ποινικές και αστικές ευθύνες κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.

2) Ανάσχεση του ιατρικού πληθωρισμού

Η χώρα μας έχει στοιχειοθετημένα την υψηλότερη αναλογία ιατρών ανά κάτοικο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις δαπάνες της κοινωνίας για την υγεία (ιατρογενής νοσηρότητα) και οδηγεί στην επιστημονική, κοινωνική, οικονομική απαξίωση τον έλληνα ιατρό και κυρίως τον νέο. Προτείνουμε:
α) Άμεση μείωση των εισακτέων στις ιατρικές-οδοντιατρικές σχολές της χώρας κατά τουλάχιστον 50%.
β) Άμεση κατάργηση των πάσης φύσεως και αιτιολογίας μεταγραφών εξωτερικού.
γ) Ριζική αναμόρφωση της λειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ με διενέργεια άπαξ ετησίως εξετάσεων τύπου πανελλαδικών για την αναγνώριση ισοτιμίας συγκεκριμένου και περιορισμένου αριθμού πτυχίων (όχι μεγαλύτερου από το 10% των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια)
δ) Εκστρατεία ενημέρωσης από τους ιατρικούς συλλόγους της κοινωνίας, των γονέων, των μαθητών στα σχολεία για το σημαντικό πρόβλημα του ιατρικού-οδοντιατρικού πληθωρισμού.
ε) Χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από τους επιστημονικούς συλλόγους με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και όχι από τις νομαρχίες ή τις περιφέρειες.

3) Αναμόρφωση της ιατρικής εκπαίδευσης στη χώρα

α) Εισαγωγή και εφαρμογή των κύκλων σπουδών και των προαπαιτούμενων μαθημάτων.
β) Διενέργεια αδιάβλητων εξετάσεων (δις ετησίως) με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών για την επιλογή ιατρών προς λήψη ειδικότητας. Δραστικός (αλλά σταδιακός) περιορισμός του αριθμού των ιατρών που λαμβάνουν ειδικότητα με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών.
γ) Άμεση αφαίρεση του δικαιώματος χορήγησης ειδίκευσης από κλινικές και νοσοκομεία που δεν πληρούν τις ελάχιστες αποδεκτές προδιαγραφές όπως αυτές θα καθορισθούν από τις επιστημονικές εταιρείες με βάση διεθνή πρότυπα.
δ) Ατομικό δελτίο εκπαίδευσης-πιστοποίησης διενέργειας προαπαιτούμενων ιατρικών πράξεων για κάθε ειδικευόμενο.
ε) Διενέργεια αδιάβλητων εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο (τετράκις ετησίως) με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών για την χορήγηση τίτλου ειδικότητας.

4) Δικαίωμα στην συνταγογράφηση

α) Δεν μπορεί να αποκλείεται ΚΑΝΕΝΑΣ ιατρός από το δικαίωμα συνταγογράφησης στους ασθενείς του (όλων των ασφαλιστικών ταμείων) ιδιαίτερα στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφόσον ακολουθεί εγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που πρέπει άμεσα να συνταχθούν με ευθύνη των επιστημονικών εταιρειών.
β) Επικροτούμε κάθε ουσιαστική, έντιμη, αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς προσπάθεια μείωσης του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα.

5) Τιμολόγηση ιατρικών πράξεων

Συγκρότηση διαρκούς επιτροπής από εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών, των ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου υγείας για ανά ΤΡΙΕΤΙΑ λεπτομερή, δίκαιη και ρεαλιστική τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Η ιατρική εργασία πρέπει να αμείβεται αξιοπρεπώς.

6) Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Η διαρκής υποβάθμιση της αξίας της ιατρικής εργασίας εγγίζει πλέον τα όρια της εξαθλίωσης. Ακόμη και στην εποχή του μνημονίου (και ειδικά σε αυτή την εποχή), όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερέχουν των κλαδικών και των συλλογικών, η διεκδίκηση υπογραφής εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με πρόβλεψη κατώτερων αποδεκτών ιατρικών αμοιβών είναι απολύτως επιβεβλημένη.

7) Ασφαλιστικά

 Ενόψει αναμόρφωσης της λίστας των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων προτείνεται η μαχητική διεκδίκηση της ένταξης του ιατρικού επαγγέλματος σε αυτήν.

8) Ιατρικές εταιρείες-κοινοπραξίες

Προτείνουμε την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος (ΠΔ 84/2001 ) που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την κατεύθυνση του πλήρους αποκλεισμού ιδιωτών μη ιατρών.

9) Εξίσωση των ιδιωτών ιατρών με τους ιατρούς του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την χορήγηση πιστοποιητικών , βεβαιώσεων , αδειών.

10) Ενοποίηση εργασιακών σχέσεων στη δημόσια περίθαλψη

Ο χώρος της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα έχει πολλές παθογένειες, με βασική την στρέβλωση που δημιουργείται από την παρουσία ιατρών διαφορετικών ταχυτήτων και πολλαπλών εργασιακών σχέσεων Η πραγματικότητα αυτή στρεβλώνει την αγορά και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιώτες ιατρούς Οι ιατροί της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί) καθώς και οι ιατροί του ΙΚΑ πρέπει να έχουν ενιαίες εργασιακές σχέσεις πλήρους και αυστηρά αποκλειστικής απασχόλησης με αμοιβές ανάλογες του μέσου όρου των συναδέλφων τους των χωρών της ΕΕ

Συνάδελφοι,
Σας παρουσιάσαμε το δεκάλογο των προτεραιοτήτων της πρωτοβουλίας για την ίδρυση του συλλόγου ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικευομένων στο νομό μας.
Διεκδικούμε την ακηδεμόνευτη, ακομμάτιστη, μαχητική εκπροσώπηση του ιατρικού-οδοντιατρικού κόσμου, παρακάμπτοντας την πατρονία των εργατοπατέρων χρεοκοπημένων συνδικαλιστών Στήνουμε ένα δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και διεκδίκησης μάχιμων επιστημόνων υγείας. Ζητούμε την συμβολή, τις θέσεις, τις αντιρρήσεις, τις δράσεις, τη ζωτικότητα όλων σας. Εγκαινιάζουμε την προσπάθεια αυτή με την συνάντηση μας την Τετάρτη 4 Μαίου 2011 στο ξενοδοχείο για την έναρξη λειτουργίας μιας ομάδας επιστημονικού, επαγγελματικού, κοινωνικού προβληματισμού. Σας περιμένουμε να στρατευτείτε στην ίδρυση του συλλόγου μας και να συναποφασίσουμε για τις ακόλουθες διεκδικήσεις στο άμεσο μέλλον:

1.Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία ιατρών,
2.Αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση των ιατρών που θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, στη βάση των καθορισμένων αμοιβών από εσάς, για τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων
3.Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους,
4.Ελεύθερη πρόσβαση όλων των ιατρών στη σύμβαση με το ΕΟΠΥΥ,
5.Δικαίωμα συνταγογράφησης όλων των ιατρών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνταγογράφησης ακόμα και αυτών που δεν θα επιλέξουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, 6.΄Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία και νομοθετική ρύθμιση για αποπληρωμή από εδώ και στο εξής εντός 45 ημερών,
7.Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή,
8.Κατάργηση κάθε είδους πρόσθετης αμοιβής από τους πολίτες στα Δημόσια Νοσοκομεία, που σημαίνει κατάργηση των απογευματινών ιατρείων και των 5 Ευρώ στα πρωινά ιατρεία, 9.Πλήρης διαχωρισμός πρωτοβάθμιας από δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας,
10.Κατοχύρωση 20 λεπτου χρόνου εξέτασης ανά ασθενή στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, προκειμένου να διασφαλισθεί υψηλή ποιότητα υγειονομικών υπηρεσιών στους ασθενείς , 11.Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου εκπαίδευσης των ιατρών,
12.Εξαίρεση των ιατρικών εταιρειών από το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, το οποίο εμπορευματοποιεί πλήρως την Υγεία,
13.Να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση των εξωϊατρικών επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται, επί δεκαετίες τον χώρο της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.