Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Δεν έχουμε άλλη επιλογή

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από την τελευταία μας απεργιακή κινητοποίηση πέρασαν περίπου δυο μήνες  διάστημα κατά το οποίο  τα γεγονότα που μεσολάβησαν δεν άλλαξαν το τοπίο προς το καλύτερο αλλά αντίθετα η δημοσίευση του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, η ερμηνευτική εγκύκλιος για την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, οι συσσωρευμένες οφειλές των ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ, διόγκωσαν το πρόβλημα οδηγώντας μας σε αβεβαιότητα.
Α. Στον νέο κανονισμό οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με αυτόν που τέθηκε σε διαβούλευση ήταν ελάχιστες. Πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι τα εξής:
Οι συμβάσεις που θα συναφθούν θα είναι ατομικές , 3τείς, με αδιαφανή κριτήρια, με αντιμισθία πείνας, χωρίς ασφάλιση, ενώ αποκλείει τους νέους ιατρούς που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις μέχρι σήμερα με τα υφιστάμενα ταμεία.
Εμπλέκει το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη  καταργώντας το 15% συμμετοχής των ασθενών στις παρακλινικές εξετάσεις αλλά διατηρώντας το 5ευρω στην επίσκεψη των πρωινών ιατρείων αλλά και τις παχυλές αμοιβές των απογευματινών θέλοντας να κάνει σε συνδυασμό με την εισαγωγή των κλειστών νοσηλίων τα νοσοκομεία κερδοφόρα.  Βέβαια ξέχασαν να μας που ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά, τα ταμεία ή ο ασθενής.  Ήδη στο προϋπολογισμό του 2012 για τα ταμεία προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης και η προοπτική είναι ως το 2015 αυτή να εξαλειφθεί και τα ταμεία να έχουν μόνο ίδια έσοδα. Άρα με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Μειώνονται παροχές όπως το επίδομα μητρότητας , η αποζημίωση της αποκλειστικής νοσοκόμας ενώ δεν γίνεται καμία προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών με τιμές της αγοράς και όχι του παρελθόντος.
Αποκλείει την συνταγογράφηση και την αναγραφή παραπεμπτικών στους μη συμβεβλημένους ιατρούς και  στους ιατρούς του ΙΚΑ οδηγώντας ιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων και ορισμένους από αυτούς σε εξαφάνιση.
Δεν γίνεται εσκεμμένα καθόλου λόγος για τις ιατρικές πράξεις, για τις αμοιβές των διαγνωστικών κέντρων αλλά αντίθετα δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται  σε μειοδοτικό διαγωνισμό αγοράς υπηρεσιών σε τιμές κατά 20-30% πιο κάτω από τα ΦΕΚ του 1991και πριν. Από την άλλη κλείνει το μάτι σε διαγνωστικά κέντρα επιτρέποντας την χειρόγραφη αναγραφή εξετάσεων χωρίς θεώρηση έως το ποσό των 100 ευρώ .
Β. Περνώντας στο άλλο ακανθώδες θέμα που είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αντί ο υπουργός να εξαιρέσει το ιατρικό επάγγελμα , όπως όφειλε σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που έχει εκδοθεί από το 2006 , εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 3919/2011 όπου καταργεί τους ιατρικούς συλλόγους και αναθέτει την έκδοση αδειών λειτουργίας ιατρείων στις Περιφέρειες . Ταυτόχρονα καταργεί την από τον ΠΔ 84/2001 υποχρεωτική αντιστοιχία ένας ιατρός ένα ιατρείο και τη σχέση 51/49% του πλειοψηφικού πακέτου των ΑΕ στους ιατρούς .  Τελικά μετά από ισχυρές πιέσεις και την απειλή για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εγκύκλιος ανακλήθηκε αλλά επιφυλάχτηκε να επανέλθει.
Γ.  Ο ΟΠΑΔ πληρώνει με αργούς ρυθμούς δημιουργώντας μια χρονική καθυστέρηση αποπληρωμής μέχρι σήμερα,  15 μηνών . Ταυτόχρονα από 1/11/2011 ιδρύεται ο ΕΟΠΥΥ και καταργείται ο ΟΠΑΔ ενώ ο νέος οργανισμός δεν αναλαμβάνει ελλείμματα του παρελθόντος δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα: Πότε και από ποιον θα πληρωθούν οι οφειλές.
Δ. Στο φάρμακο επιχειρείται υποκατάσταση του ιατρού από τον φαρμακοποιό ώστε να προωθηθούν τα σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών αφού πρώτα δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη ώστε να  δικαιολογείται η χωρίς καμία έγκριση αντικατάστασή τους . Εάν ξεγελασθούν οι φαρμακοποιοί άθελά τους θα γίνουν όργανα οικονομικών συμφερόντων κινδυνεύοντας να κατηγορηθούν για Κατάχρηση ιδιότητας Φαρμακοποιού» όπου σύμφωνα με τον  Ν. 3459/06, άρθρα 20 παρ.1, και 22 παρ.1, επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10(δέκα) ετών και χρηματική ποινή από 2.900-290.000 €. Ο ΠΙΣ θα κινηθεί εναντίον της απόφασης αλλά και κάθε ΙΣ εναντίον των φαρμακοποιών που αλλοιώνουν τις συνταγές χορηγώντας φάρμακα χωρίς σαφή γνώση της βιοϊσοδυναμίας θέτοντας σε κίνδυνο την θεραπεία του ασθενούς.
Ε. Στο ΕΣΥ επιχειρούνται οι συγχωνεύσεις κλινικών με μοναδικό κριτήριο την περιστολή των δαπανών μη λαμβάνοντας υπό όψη την λειτουργικότητα των μονάδων ώστε σε συνδυασμό με την εισαγωγή της εφημερίας τομέα να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αποσυντονίζει την λειτουργία των νοσοκομείων. Επιπροσθέτως η είσοδος των ασφαλιστών εταιρειών με 550 κλίνες , οι μεγάλες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού αλλά και οι προμήθειες με μόνο οικονομικά και επικοινωνιακά κριτήρια θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Ζ. Η διαχείριση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ από την Τρ. της Ελλάδος σε ελληνικά ομόλογα χωρίς την άδεια των ταμείων σύμφωνα με τον νόμο 2469/1977 οδήγησε σε μεγάλη μείωση τους με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντάξεις και παροχές.
Η. Τη σύνθλιψη των υπηρεσιών και παροχών Υγείας και την καθήλωση των υπηρεσιών Πρόνοιας προδιαγράφει η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες για παροχές Υγείας κατά 12,9%, ενώ οι παροχές Πρόνοιας είναι μόλις 750 εκατ. ευρώ.
Για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς θα διατεθούν 1,69 δισ. ευρώ, έναντι 1,94 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται δηλαδή για μείωση 12,9%. Στην αύξηση των εσόδων προσδοκά η κυβέρνηση με την πληρωμή των νοσηλευτικών υπηρεσιών από τους αλλοδαπούς και την ανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται και η λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελών επιχειρήσεων με έσοδα. Υπολογίζεται ότι τα νοσοκομεία θα έχουν «ίδια έσοδα» 110 εκατ. ευρώ, από την ολοήμερη λειτουργία και την εκχώρηση 550 κρεβατιών σε ασφαλιστικές εταιρείες. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνουν από τους βασικούς αιμοδότες στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχουν προϋπολογιστεί 1,25 δισ. ευρώ, έναντι 1,35 δισ. το 2011. Ο  προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 (περίπου 6 δισ.) δεν επαρκεί και απαιτεί αναθεώρηση, εκτός εάν γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές παροχών. Το σύνολο των εισφορών στα πέντε ταμεία είναι 4,78 δισ. και οι δαπάνες περίπου διπλάσιες, δηλαδή 8,23 δισ. ευρώ. Εκτός από το προϋπολογιστικό έλλειμμα των 2,2 δισ., ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται αντιμέτωπος με αύξηση του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης που επιφέρουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των εσόδων του από την απώλεια θέσεων εργασίας, την εισφοροδιαφυγή και τη μείωση των μισθών.
Συνάδελφοι,
Πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι για πολλούς από εμάς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι οξυμένα. Στην ήδη μειωμένη πελατεία  έρχονται οι μισθοί πείνας του ΕΟΠΥΥ ενώ περιμένουμε υπομονετικά 15 μήνες τα ταμεία να μας εξοφλήσουν . Ταυτόχρονα θα δεχτούμε αθέμιτο ανταγωνισμό από εξωϊατρικά αλλά και ιατρικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο όπως οι πανεπιστημιακοί του όμορου νομού που θα θελήσουν να κάνουν άγρα πελατείας. Τέλος συμφωνώ ότι υπάρχουν συνάδελφοι που βασίζονται εμμέσως ή αμέσως στην μηνιαία συνταγογραφία και θεωρούν αδύνατο να απογαλακτισθούν από τα ταμεία.  Κανένα δεν κατηγορώ αλλά αυτοί που πιστεύουν ότι είναι βολεμένοι πίσω από τον στυλό τους ή πίσω από τις ακριβές τιμολογούμενες εξετάσεις ή πίσω από τις αδιαφανείς σχέσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι αυτοί που θα πληγούν πρώτοι.
Πιστεύω ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία αντίδρασης . Εάν αποδείξουμε ότι μπορούμε να αναστείλουμε τις συμβάσεις του ΟΠΑΔ θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε στο μέλλον καλύτερους όρους εργασίας και ζωής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.