Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ



Κομοτηνή 22/12/2011

Επειδή ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για ανάδειξη προσωπικών επιδιώξεων και άσκηση προσωπικών πολιτικών και επειδή κανένας μας δεν είναι υπεράνω των νόμων ενημερώνουμε όπως οφείλουμε  τους ασθενείς , τον Διοικητή και το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής για τους παρακάτω νόμους που διέπουν την λειτουργία του ΟΠΑΔ:
Στο ΠΔ 121/2008(Α΄183) στο άρθρο 2 παρ. 1ε, 2, και 3 ορίζεται ότι οι θεράποντες ιατροί είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν την συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής ουσίας σχετικά με την νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται στους αγροτικούς ιατρούς και στους ειδικευόμενους να συνταγογραφούν σε χρόνια περιστατικά και αν συμβαίνει αυτό απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας, ενώ οποιαδήποτε απόκλιση από τις οδηγίες του ΠΔ θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα.
Η πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού με αρ. Φ40448/6009/518 ορίζει ρητώς ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυτοδικαίως θεωρούνται συμβεβλημένα με τον ΟΠΑΔ και ως εκ τούτο πρέπει να ακολουθούν τον κανονισμό του οργανισμού. Τέλος στην εγκύκλιο του ΥΥΚΑ με αρ. Υ3αΓΠ./124465 αναφέρεται ότι δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν μόνο  οι πιστοποιημένοι ειδικευμένοι ιατροί του ΕΣΥ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ως εκ τούτου κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω θεωρείται παράνομη και ιατρικώς επικίνδυνη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Η αυθαίρετη προσπάθεια που έγινε από τον Διοικητή και  το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής  να δημιουργήσουν συνταγογραφικό κέντρο για την δήθεν εξυπηρέτηση των ασθενών δεν βελτιώνει την περίθαλψη καθώς γίνεται απλή συνταγογράφηση  χωρίς εξέταση  και έλεγχο για την πορεία της φαρμακευτικής τους αγωγής , ενώ πραγματοποιείται από ιατρούς συνήθως άλλης ειδικότητας ή και από συναδέλφους που ειδικεύονται.
Συνεπώς, η παραπάνω ενέργεια είναι αντίθετη στην ιατρική δεοντολογία και τον κανονισμό του ΟΠΑΔ, ενώ αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία στο όνομα της δωρεάν και χωρίς καμίας ηθικής, άσκησης της ιατρικής. Ως Ιατρικός Σύλλογος, μόλις αντιληφθήκαμε καταγγείλαμε το συγκεκριμένο μηχανισμό και θέσαμε ορισμένα ερωτήματα στην καταγγελία μας της 16ης /11/2011. Οι απαντήσεις που δόθηκαν έστω και διαμέσου του τύπου κατά την προσφιλή τακτική της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν ανεπαρκείς και  αβάσιμες καθώς :
·        Δεν μας κοινοποιήθηκε μέχρι στιγμής η εντολή του ΥΥΚΑ(Υπουργείο Υγείας)  σύμφωνα με την οποία επανδρώθηκε το συγκεκριμένο  συνταγογραφικό κέντρο. 
·        Η δικαιολογία του Διοικητή ότι η συνταγογράφηση αφορά μόνο στην αντιγραφή φαρμάκων βάσει ιατρικής γνωμάτευσης ειδικού, οπότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και από ιατρούς άλλης ειδικότητας  ή και ειδικευόμενους, δεν πείθει κανένα καθώς τέτοια γνωμάτευση διαθέτουν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ώστε να την προσκομίζουν στα αγροτικά ιατρεία της περιοχής τους. Κανένας ασφαλισμένος του ΟΠΑΔ δεν διαθέτει ανάλογη γνωμάτευση, γιατί απλώς μέχρι πρότινος δεν την είχε ανάγκη.
·        Όσο αναφορά τη δήθεν εντολή-άδεια του ΥΥΚΑ που επικαλέστηκε ο διοικητής και επιτρέπει τους ειδικευόμενους να συνταγογραφούν σε χρόνια περιστατικά είναι αμφιβόλου ισχύος και νομιμότητας καθώς είναι ένα απλό e-mail που προέρχεται από έναν ιατρό-σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, κ. Πολύζου, όταν ο ίδιος ο γραμματέας σε εγκύκλιό του με αρ Υ3αΓΠ./124465 στις 11/11/2011 όριζε ότι μόνο οι πιστοποιημένοι ειδικοί ιατροί του ΕΣΥ μπορούν να συνταγογραφούν σε ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ.
·        Τέλος για τις αιτιάσεις του ιατρικού συλλόγου ότι η Διοίκηση μεροληπτεί υπέρ των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ έναντι των υπολοίπων μη λαμβάνοντας το αντίτιμο των 5 ευρώ, η απάντηση της ότι αυτό αφορά μόνο στην εξέταση τους και όχι στην συνταγογράφηση αντίκειται σε όσα αναλύσαμε παραπάνω. Ωστόσο δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην μη καταβολή αμοιβής, καθώς πιστεύουμε ότι στα Δημόσια Νοσοκομεία κανείς ασφαλισμένος δεν πρέπει να πληρώνει αλλά να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα.
Εν κατακλείδι, επειδή ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ως σκοπό  την περιφρούρηση του αγαθού της υγείας, όπως αυτό παρέχεται από τους ιατρούς και όπως προσφέρεται στους πολίτες, συμβουλεύουμε τους ασθενείς και παρακαλούμε την Διοίκηση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας τα παρακάτω:
Οι ασθενείς να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους στα τακτικά ιατρεία σε ιατρούς της αντίστοιχης με την νόσο ειδικότητα, όπως κάνουν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία(ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) μετά από εξέταση και έλεγχο της πορείας της νόσου και της αποτελεσματικότητας της αγωγής.
Οι συνάδελφοι ιατροί που κάνουν την ειδικότητα τους να συνεχίσουν το έργο τους και να μην επιφορτίζονται με καθήκοντα του συνταγογράφου Ιατρού αλλά να ασχολούνται εντατικά με την ειδικότητά τους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η άσκηση της ιατρικής γίνεται επικίνδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.