Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9-13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012


Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης συμμετέχει στην πενθήμερη απεργία που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από 9 έως 13 Ιανουαρίου 2012 διαμαρτυρόμενος για την προχειρότητα με την οποία το ΥΥΚΑ σχεδιάζει και προσπαθεί να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα του ιατρικού κόσμου που ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου με σύγχρονη δομή οργάνωσης και υψηλής ποιότητας παροχή υγείας.
Αντί αυτού η προβλεφθείσα από τους κυβερνητικούς παράγοντες έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ από 1 Ιανουαρίου 2012 απεδείχθη ένα χωρίς προηγούμενο δραματικό φιάσκο, το οποίο  προκάλεσε γενικότερη αίσθηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους πολίτες, που με την αυγή του Νέου Έτους  διαπίστωσαν ότι η κοινωνική ασφάλιση που τους εξασφάλιζε την περίθαλψή τους έπαψε να υφίσταται. Και αυτό όχι από την όντως  επιτυχημένη πανιατρική απεργία από 2-5 Ιανουαρίου 2012 , αλλά κυρίως από το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε θεωρητικά την λειτουργία του χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες οργανωτικές προϋποθέσεις, οι ενιαίες υγειονομικές υπηρεσιακές υποδομές και οι απαραίτητες λειτουργικές διαδικασίες υποδοχής και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. 
Οι κυβερνώντες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει την περίθαλψη των πολιτών και να αναβάλλουν την έναρξη λειτουργίας, του ούτως η άλλως μη λειτουργούντος ΕΟΠΥΥ, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.  
Η νέα κινητοποίηση ξεκινά επίσης με το αρνητικό πρόσημο των ολίγων ιατρών οι οποίοι συμπεριλήφθησαν στις λίστες του ΕΟΠΠΥ που υποβαθμίζουν και προσβάλλουν βάναυσα την επιστημονική και επαγγελματική υπόστασή τους, κάτω από την πίεση και την ανασφάλεια που σκοπίμως καλλιεργήθηκε από τους κυβερνητικούς παράγοντες.
Επισημαίνεται ότι στις διαβόητες λίστες διαπιστώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των ονομάτων αφορούν ιατρούς οι οποίοι δεν πληρούν τους όρους που τίθενται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 16.12.2011 στο 262 ΦΕΚ και τις αλληλοδιάδοχες ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την ίδια την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στις 21.12.2011 και 27.12.2011. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όσοι υπέβαλλαν τις δηλώσεις  μετά τις 27.12.2011 όπου έληγε η νομοθετημένη  διορία  με αποτέλεσμα να είναι εκπρόθεσμοι,  όσοι δεν είχαν προηγουμένως συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ  και τον   ΟΑΕΕ οπότε δεν είναι σύννομοι, όσοι υπηρετούν παράλληλα ως μόνιμοι η με σύμβαση αορίστου χρόνου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η τους λοιπούς Οργανισμούς που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οπότε είναι αναντίστοιχοι με τις ως άνω ανακοινώσεις και όσοι έχουν αποπεμφθεί με διοικητικές αποφάσεις των ενσωματωθέντων στον ΕΟΠΥΥ Οργανισμών για  σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Εις αυτούς εάν προστεθούν οι ιατροί που μετέβαλλαν άποψη και ζητούν την διαγραφή τους από την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αφαιρεθεί τα ονόματά τους, τότε συμπεραίνεται ευλόγως ότι η λίστα είναι πολλαπλώς ανακριβής και αναρτήθηκε ως έχει, προκειμένου να λειτουργήσει ως απεργοσπαστικός μηχανισμός εναντίον των ιατρικών κινητοποιήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πρόκειται να εγκρίνει την αποζημίωση αυτών των ιατρών. Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έλαβε την απόφαση να προσφύγει εναντίον της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Διεκδικούμε ανυποχώρητα :

1. Την ανάκληση  της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου 262/16-12-2011 και των από 21.12.201 και 27.12.2011 ανακοινώσεων του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ που οδηγούν νομοτελειακά τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και κατάργηση.

2. Την καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται,  αμειβόμενοι  κατά πράξη και περίπτωση.

3. Την ανάκληση των 2456/3-11-2011 ΚΥΑ που αφορούν τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών.

4. Την άμεση νομοθετική ρύθμιση και καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ και των λοιπών Οργανισμών στους δικαιούχους ιατρούς.

5. Την ανάκληση της 141282/ 21-12-2011 εγκυκλίου του Υπουργού Υγείας που επισημοποιεί την  ασύδοτη απελευθέρωση του ιατρικού  επαγγέλματος, εκχωρεί των πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  στα  επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών και ακυρώνει την θεσμική υπόσταση των Ιατρικών Συλλόγων
6.  Την διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών και υπηρεσιακών δικαιωμάτων των Ιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στις μονάδες Υγείας του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

7.  Την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, την εξασφάλιση ασφαλούς και επαρκούς λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, την διασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής  υπόστασης των νοσοκομειακών ιατρών  και την κατοχύρωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης διαισθανόμενος το υψηλό κοινωνικό χρέος που έχει, αλλά και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι μέχρι σήμερα καλεί τα μέλη του να εξετάζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά όπως αυτοί κρίνουν κατά περίπτωση , να παραπέμπει τα χρόνια περιστατικά και τις προληπτικές εξετάσεις για την επόμενη εβδομάδα, και να βρίσκονται στα ιατρεία τους ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για το αδιέξοδο που οδηγείται η υγεία με τον υπό κατασκευή νέο οργανισμό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.