Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τι καινούργιο εισάγει ο νέος οργανισμός περίθαλψης και τι παλιό καταργεί.



1.      Ενοποιούνται σε ένα ταμείο περίθαλψης τα 4 μεγαλύτερα ταμεία της χώρας(ΙΚΑ, ΟΠΑΔ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ) ακολουθώντας από 1/2/12 και το Ε.Τ.Α.Α. και όσα ακόμη μικρότερα ταμεία ζητήσουν να συμμετάσχουν . Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας  διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες. Ήταν πάγια απαίτηση του ιατρικού κόσμου για ένα τέτοιο εγχείρημα καθώς με τον τρόπο αυτό θα γεφυρωθούν οι ανισότητες  παρεχόμενης περίθαλψης των Ελλήνων.  Ωστόσο κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε σαν αφετηρία την βελτίωση της ποιότητας και όχι την οριζόντια περικοπή των δαπανών όπως συμβαίνει καθ΄ υπόδειξη των δανειστών μας.
2.      Ενοποιούνται όλες οι δομές υγείας δημόσιες(ΕΣΥ, ΙΚΑ, ΚΥ, ΑΙ) και ιδιωτικές(ιατρεία συμβεβλημένων ιατρών) ώστε να παρέχουν ΠΦΥ(Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Αυτό αποτελεί αγκάθι στην λειτουργία του συστήματος καθώς πιστεύουμε από την ΠΦΥ θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δομές του ΕΣΥ οι οποίες έχουν σαν αποκλειστικό σκοπό την ΔΦΥ (Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας). Αντίθετα  η ΠΦΥ πρέπει να αποτελεί αντικείμενο των συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών, των ΤΜΥ του ΙΚΑ των Κέντρων Υγείας κα των Αγροτικών ιατρείων. Ο παραπάνω διαχωρισμός βοηθά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην επικέντρωσή τους στο φυσικό τους ρόλο που είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που απαιτούν νοσηλεία.
3.      Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρεχόταν μέχρι σήμερα  στους ασφαλισμένους μέσω ημερήσιου κλειστού νοσηλίου κρατικών νοσοκομείων (από 58,69€-192,22€ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας) ή συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών (34,63€ – 65,20€ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας). Πέραν αυτού οι ασφαλιστικοί φορείς κατέβαλαν δαπάνες για τα εξαιρούμενα του νοσηλίου φάρμακα, ειδικές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά. Με τον ΕΟΠΥΥ καθιερώνεται το  κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για νοσοκομεία του ΕΣΥ στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα, για όλη τη διάρκεια νοσηλείας. (Y4α/οικ.85649/27-7-2011, B/1702). Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, που είναι αυτό της Y4α/οικ.85649/27-7-2011 (B/1702) προσαυξημένο κατά 20%. Τα ανωτέρω ισχύουν στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων.
4.       Η νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στην μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) γινόταν με ημερήσια χρέωση (ΜΕΘ 187,82€ και ΜΑΦ 93,92€), με εξαιρούμενα, για απεριόριστο χρονικό διάστημα.  Καθιέρωση με τον ΕΟΠΥΥ τιμής πακέτου (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) για νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΜΕΘ (400€ έως 800€ ημερησίως, κλιμακούμενα ανάλογα με τον αριθμό ημερών νοσηλείας) και σε ΜΑΦ (250€ ημερησίως) χωρίς εξαιρούμενα, όπου περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες περίθαλψης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για τον έλεγχο του κόστους και την αποφυγή της παρατεταμένης νοσηλείας. Και τα δύο μέτρα θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων στα ύψη καθώς τα ΚΕΝ έχουν κοστολογηθεί σε πολλαπλάσιες τιμές των σημερινών (πχ. Ο φυσιολογικός τοκετός από 250 σε 890 ευρώ) με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ασφαλιστικές εισφορές για περίθαλψη ( Μέσος όρος ανά ασφαλισμένο 1060 ευρώ τον χρόνο) να μην επαρκούν για την  κάλυψη δαπανών των ασφαλισμένων.
5.      Οι παρακλινικές εξετάσεις θα γίνονται με συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων τόσο στα διαγνωστικά εργαστήρια όσο και στα μικροβιολογικά. Αντίθετα οι εξετάσεις που γίνονται στις δημόσιες δομές(ΙΚΑ, ΕΣΥ) δεν απαιτείται η συμμετοχή του ασφαλισμένου . Αυτό θα οδηγήσει σε διόγκωση του αριθμού των προσερχόμενων ασθενών στο ΕΣΥ , αποπροσανατολισμό του ρόλου του που είναι η φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
6.       Εισάγεται συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ποσοστό 10% στα χορηγούμενα προϊόντα ειδών διατροφής σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη εφόρου ζωής , 10% στις σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τις απεικονιστικές εξετάσεις, και 25% στο ορθοπεδικό και υγειονομικό υλικό. Μειώνονται τα χορηγούμενα ποσά για αποκλειστική νοσοκόμα (ΟΠΑΔ από  54,22 € τις καθημερινές και 86,87€ Κυριακές και αργίες στα 32€ τη νύχτα τις καθημερινές και 40€ την νύχτα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες) και  δικαιολογούνται μόνο για τα δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχες μειώσεις υπάρχουν στις λουτροθεραπείες από 400-1600 ευρώ ετησίως σε 250 ετησίως, και στην αεροθεραπεία από 500 σε 200 ευρώ ετησίως.
7.      Μειώνεται η αποζημίωση της μεταφοράς ασθενούς στις περιπτώσεις νεφροπαθών, μετάγγισης αίματος καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις που η αντιμετώπιση τους δεν είναι δυνατή στον τόπο κατοικία. Τα καταβαλλόμενα ποσά  από 115 έως 650 ευρώ μηνιαίως μειώνονται σε 115 € μέχρι 400 € το μήνα ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του ασθενούς. Και αν φανταστεί κανείς ότι στους νεφροπαθείς και στους μεταγγιζόμενους από μεσογειακή αναιμία αυτό απαιτείται 3 φορές την εβδομάδα, το κόστος που θα καλύψει ο ασθενής είναι μεγάλο.
8.      Μειώνεται το βοήθημα τοκετού αντί μαιευτικής περίθαλψης, το οποίο μπορούσε να φθάσει τα 1.765 € ανά τοκετό σε 900€
9.       Οι φυσικοθεραπείες μέχρι σήμερα παρέχονταν και αποζημιώνονταν κατά πράξη. Πολλές πράξεις μπορούσαν να αποτελέσουν μία συνεδρία. Στον ΕΟΠΥΥ πλέον θα αποζημιώνονται οι συνεδρίες ως επίσκεψη στο σύνολό της άσχετα με τις παρεχόμενες πράξεις. Έτσι θα μειωθεί η παρεχόμενη ποιότητα φυσικοθεραπείας καθώς δεν θα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αλλά οι πιο εύκολες , φθηνές και λιγότερο περίπλοκες. Πιο συγκεκριμένα  καθιερώνεται  αποζημίωση φυσικοθεραπειών ανά συνεδρία (επίσκεψη) μέχρι 12 συνεδρίες το 6μηνο και απόδοση 20€/συνεδρία, με εξαίρεση τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες), σε σοβαρά κινητικά προβλήματα (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες με δυνατότητα παράτασης) και σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα (12 συνεδρίες/μήνα και μέχρι 6 μήνες). Οι λογοθεραπείες, σήμερα, αποζημιώνονται 30€ η πρώτη επίσκεψη, και 15€ η κάθε επόμενη χωρίς περιορισμό ενώ με τον ΕΟΠΥΥ  καθορίζονται 8 συνεδρίες το μήνα με αποζημίωση 10€/συνεδρία.
10.   Η πρόληψη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των συστημάτων υγείας αντί να θεσμοθετηθεί με συγκριμένες δράσεις απλά αναφέρεται και επαφίεται στην ευθύνη του κάθε ιατρού. Τα ευχολόγια εάν δεν συνοδεύονται με προληπτικά προγράμματα δεν ωφελούν.  
11.   Η συνταγογράφηση των φαρμάκων  στον αρχικό κανονισμό δινόταν μόνο στους συμβεβλημένους ιατρούς αφαιρώντας το κυριότερο θεραπευτικό όπλο στους υπολοίπους ιατρούς που δεν είχαν συνάψει συμβάσεις. Η αγωνιστική κινητοποίηση των ημερών κέρδισε το αυτονόητο και έδωσε την δυνατότητα σε όλους του ιατρούς όπως ζητήσαμε να μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα και να παραπέμπουν εξετάσεις με ηλεκτρονική τρόπο ώστε να είναι δυνατόν ο έλεγχος τους.
12.   Το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το κορμό κάθε νέου οργανισμού αντιμετωπίστηκε με τρόπο επιπόλαιο , απαξιωτικό χωρίς να ληφθεί υπ΄όψη η άποψή τους αν και οι  ιατρικοί σύλλογοι αποτελούν κατά τον νόμο οι σύμβουλοι της πολιτείας. Ενώ έγιναν συζητήσεις και υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στην υγεία ( φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα) με τους ιατρούς το ΥΥΚΑ προτίμησε να συμπεριφερθεί ως φεουδάρχης προτείνοντας ατομικές συμβάσεις και θέλοντας να χρησιμοποιήσει τις ιδιωτικές δομές που ο καθένας με κόπο και πολύ χρήμα έχει στήσει με αντιμισθίες της τάξεως των 1000 ευρώ μεσοσταθμιστικά. Απέναντι στο καθολικό αίτημα της κατά πράξης και περίπτωσης αμοιβής (όχι κάτω από 20 ευρώ που ισχύει σήμερα) το ΥΥΚΑ δέχτηκε για την αρχική μεταβατική περίοδο της αμοιβή κατά επίσκεψη με το ποσό των 10 ευρώ ανά ασθενή με plafond τις 200 επισκέψεις ώστε να δελεάσει συναδέλφους να επανδρώσουν τον νέο οργανισμό . Ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να εξετάζει ο ιατρός την ημέρα στην μεταβατική περίοδο ανέρχονται 12/4ωρο ενώ στο τελικό στάδιο 25/4ωρο όπως στις δομές του ΙΚΑ. Επιπλέον καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού καθώς αυτοί θα αποφασίζονται από τους ασφαλισμένους στην αρχή του έτους όπως στον ΟΑΕΕ χωρίς δυνατότητα αλλαγής ή λήψης δεύτερης γνώμης. Ταυτόχρονα απέκλεισε τους ιατρούς του ΙΚΑ.  Ο  εντασσόμενος αριθμός ιατρών θα ήταν 22.000 ιατροί(7000 ιατροί του ΙΚΑ) ωστόσο μέχρι σήμερα οι ιατροί που δέχτηκαν να συμβληθούν ήταν 5000 στην επικράτεια προστιθέμενοι στους 7000 ιατρούς που υπηρετούν στο ΙΚΑ. Χαρακτηριστικά στο ν. Ροδόπης συμβλήθηκαν 4 ιατροί ενώ παρατηρείται το φαινόμενο , ειδικότητες όπως οφθαλμίατροι, ωρλ να μην υπάρχουν σε απόσταση έως 400 χιλ. Οι προτεινόμενες συμβάσεις από αορίστου χρόνου που ήταν μέχρι σήμερα για πολλά ταμεία γίνονται ορισμένου χρόνου (2 ετών) με αδιαφανή κριτήρια πρόσληψης και άγνωστους όρους σύμβασης.
Γενική αποτίμηση του ΕΟΠΥΥ
·        Το όλο Σχέδιο κατά την άποψη του Ι.Σ.Ροδόπης χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, η δε επιχειρούμενη διαβούλευση ήταν για τα μάτια του κόσμου που επιδίωκε να τηρήσει τους τύπους γεγονός που αντανακλάτε στο μικρό αριθμό συναδέλφων (5000) που τον επάνδρωσαν.
·        Ο παρών κανονισμός παροχών υγείας, αποτελεί ένα ακόμα στάδιο στην επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του ευαίσθητου χώρου της υγείας , ενώ παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς αβαντάρει απροκάλυπτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
·        Η δομή του κανονισμού  σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της άσκησης της Ιατρικής, ενισχύουν στο έπακρο την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, ευνοούν την περαιτέρω εμφάνιση και ενδυνάμωση των κερδοσκοπικών-εμπορικών επιχειρήσεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών και τούτο αποκλειστικά σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ιατρών.
·        Με αυτό το Σχέδιο μετατρέπεται μεγάλη μερίδα ιατρών από λειτουργούς της υγείας σε φτηνό ιατρικό δυναμικό εν αφθονία, προκειμένου να στελεχώσει τον ΕΟΠΥΥ και να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις ή αλυσίδες SUPER-MARKET της υγείας.
·        Αγνοείται και η υφιστάμενη τάση στην Ευρώπη για αποκλεισμό της ΠΦΥ του ιδιωτικού τομέα από κάθε μορφή εμπορίας και ροπής προς αυτή.
  • Κυρίαρχος στόχος του Σχεδίου είναι πρώτιστα οι οικονομίες κλίμακας, θέτοντας το ποιοτικό στοιχείο των υπηρεσιών υγείας σε δευτερεύουσα μοίρα γενικόλογα και με ευχολόγια περί ισότιμης πρόσβασης όλου του πληθυσμού σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.
  • Ορθολογικά προσεγγίζοντας τον ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνουμε την ανυπαρξία πλήρους και εμπεριστατωμένης μελέτης, που να τεκμηριώνει ένα σύνολο επιλογών που συνιστούν καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Η όλη δομή του σχεδίου εξαντλείται αποκλειστικά σε διαδικαστικά ζητήματα και θέματα τιμολόγησης.
  • Είναι σαφές ότι το Σχέδιο αυτό ένα και μόνο στόχο υπηρετεί, στο να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και τα μέτρα που επιβάλλουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο Εφαρμοστικός Νόμος, που προβλέπουν μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,122 δις μέχρι τέλους του 2015, συμπεριλαμβάνοντας και τη Φαρμακευτική δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.