Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ- Πόρισμα Ρακιντζή: τεράστια ποσά για οπτικά και ορθοπεδικά


ΕΟΠΥΥ- Πόρισμα Ρακιντζή: τεράστια ποσά για οπτικά και ορθοπεδικά
Η  κατηγορία των οπτικών και όχι άλλα ακριβά είδη (όπως ορθοπεδικά, ή αναπνευστικές συσκευές) αποδεικνύεται η πιο δαπανηρή για τον ΕΟΠΥΥ, είδη, τα οποία, παρότι έχουν χαμηλή τιμή μονάδας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής δαπάνης του Οργανισμού, για τα είδη πρόσθετης περίθαλψης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το πόρισμα ελέγχου στον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με την προμήθεια ειδών πρόσθετης περίθαλψης (ηλεκτροκινήτων αμαξιδίων και λοιπών βοηθημάτων) υψηλού κόστους.

Επίσης, ένα άλλο εξόφθλαμο παράδειγμα σημαντικής δαπάνης,  αποτελεί η ειδικότητα των κυτταρολόγων, όπου το 86,62% της δαπάνης της ειδικότητας συνολικού ύψους 233.916.000 €, έχει συνταγογραφηθεί από 2  ιατρούς σε σύνολο 19  ιατρών. Δεν είναι δυνατόν, είδη πρόσθετης περίθαλψης να συνταγογραφούνται από γιατρούς όπως κυτταρολόγους και μικροβιολόγους, γεγονός που αποτελεί θέμα προς διερεύνηση από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το Πόρισμα.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι μικρό μόνο μέρος της δαπάνης (14,9 εκ.€ από τα 117,5 εκ.€ για το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-8-2013) αφορά στα «ακριβά» είδη πρόσθετης  περίθαλψης που έχουν τιμή μονάδας άνω των 500 € (τέτοια είναι π.χ. οι αναπνευστικές συσκευές και τα ορθοπεδικά είδη). Για παράδειγμα, οι αναπνευστικές συσκευές, οι οποίες αποτελούν είδος υψηλού κόστους, κατέχουν το 28% της δαπάνης των ειδών πρόσθετης περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων πλην ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το 32% της δαπάνης για  τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Τα οπτικά είδη, αποτελούν το 47% της δαπάνης των ειδών πρόσθετης περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Τα ορθοπεδικά είδη, αποτελούν το 11% της δαπάνης.

Επιπλέον, οι ελεγκτές, συμπέραναν, ότι δεν υπάρχει, στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δυνατότητα ελέγχου της  υπερσυνταγογράφησης ειδών πρόσθετης περίθαλψης, ενώ υφίσταται θέμα και κεντρικού ελέγχου.

Γενικότερα, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ  για  την  παροχή ειδών πρόσθετης περίθαλψης είναι σημαντική, αφού για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2012 έως 31 Αυγούστου 2013 ανήλθε σε 117,5 εκ. € περίπου, σε ετήσια δε βάση, προσεγγίζει τα 73εκ. €

Αναφορικά με την συνταγογράφηση των γιατρών, όπως τονίζεται στο Πόρισμα, σε κάποιες από τις ειδικότητες, μικρός αριθμός ιατρών συνταγογραφεί πρόσθετα είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης της ειδικότητας.

Για παράδειγμα το 77,04% της δαπάνης που συνταγογραφήθηκε από οφθαλμιάτρους αφορούσε πράξεις 398 ιατρών ενώ το υπόλοιπο 22,96% της συνολικής δαπάνης αυτής της ειδικότητας συνταγογραφήθηκε από 1266 ιατρούς. Το 80% της δαπάνης των πνευμονολόγων φυματιολόγων, πραγματοποιήθηκε από 220 γιατρούς, το 79,45% της δαπάνης των χειρουργών έγινε από 87 γιατρούς, το 83,16% της δαπάνης των ενδοκρινινολόγων έγινε από 8 γιατρούς και το 87,66% της δαπάνης των παιδοχειρουργών έγινε από 6 γιατρούς.

Αδωνις για προμήθειες

Εν τω μεταξύ, στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης  νωρίς το μεσημέρι τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, αναφορικά με τα θέματα προμηθειών,  «ήδη είχε μια πρώτη συνάντηση με την Ομοσπονδία των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όπου μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των αμαξιδίων. Με τον κ. Μπέζα ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να περάσουμε και αυτές τις προμήθειες σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατά το πρότυπο των φαρμάκων. Έτσι θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των γιατρών οι οποίοι γράφουν τα συγκεκριμένα αμαξίδια, το κόστος τους, τον χρόνο της αλλαγής τους, την εταιρεία που τα προμηθεύει και αν υπάρχουν άλλοι τα τρόποι προμήθειας σε καλύτερες τιμές από τον ΕΟΠΥΥ».

Πλημμελής τυποποίηση και προκλητή ζήτηση

Η  Πλημμελής τυποποίηση των ειδών πρόσθετης περίθαλψης,  η μη ολοκλήρωση των  ιατρικών πρωτοκόλλων  και οδηγιών για τη χορήγησή τους  και  η  μη διασύνδεσή τους με το μητρώο των πιστοποιημένων ειδών, σύμφωνα με το Πόρισμα, δημιουργούν  προβλήματα αξιοπιστίας και αφήνουν κενά στη διαδικασία λήψης της ιατρικής  απόφασης για τη χορήγηση των πρόσθετων ειδών.

Λόγω (και) των κενών αυτών, καλλιεργείται το έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων προκλητής ζήτησης, χορήγησης υλικών αμφίβολης ποιότητας, περιττών δαπανών και σπατάλης που θα  μπορούσε να έχει περισταλεί ενώ αφήνονται περιθώρια ανάπτυξης φαινομένων  καιροσκοπισμού, διαφθοράς και διαπλοκής.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις δεν εκδίδονται βάσει πρωτυποποιημένου εντύπου  και δεν υπάρχει ψηφιοποίησή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αρχειοθέτησή τους (ουσιαστικά δεν υφίσταται αρχείο γνωματεύσεων)  και στην επεξεργασία των δεδομένων τους απ ό τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η παροχή των ειδών πρόσθετης περίθαλψης δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία είναι μια συμπαγής διαδικασία παρακολούθησης on line, και η οποία, εκτός από τον έλεγχο και την  περιστολή των άσκοπων δαπανών, θα διευκόλυνε και όλους τους συναλασσόμενους (ελεγκτές, ιατρούς, ασθενείς κλπ).

Προβλήματα ελέγχου – έλλειψη προσωπικού
Δεν γίνεται ουσιαστικά έλεγχος παραλαβής και χρήσης των συνταγογραφούμενων ειδών πρόσθετης περίθαλψης, καθόσον υφίσταται έλλειψη  ελεγκτών και πόρων για την μετακίνησή τους, αλλά και οργανωτικής πρόβλεψης για το έλεγκτικό αυτό έργο.

Το γεγονός ότι η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., η  οποία αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν έχει ούτε άμεση δυνατότητα πρόσβασης στην κεντρική βάση δεδομένων, ώστε να προσανατολίζει τους ελέγχους της και να διευκολύνεται στο έργο της, αλλά ούτε τον απαραίτητο μηχανογραφικό εξοπλισμό, αποτελεί σοβαρή δυσλειτουργία που χρήζει άμεσης επίλυσης.

Η διαδικασία επιστροφής των πρόσθετων ειδών τα οποία  δεν εχρησιμοποιούντο πλέον από τους ασθενείς τηρήθηκε για την κατηγορία των αναπνευστικών συσκευών μερικώς στο παρελθόν από το ΙΚΑ Ε.Τ.Α.Μ.

Η τακτική  αυτή είχε μεγάλο κόστος και πενιχρά αποτελέσματα, λόγω του ότι η πλειονότητα των ασθενών είχε επιφυλάξεις για την χρήση μιας ήδη χρησιμοποιηθείσας συσκευής.

Οι επιστραφείσες συσκευές παρέμεναν αχρησιμοποίητες στις αποθήκες του Ι.Κ.Α.Ε.Τ.Α.Μ, με αποτέλεσμα την χωρίς λόγο επιβάρυνση του Φορέα με τα έξοδα συντήρησης και αποθήκευσής τους.

Προβλήματα υπαλλήλων
Η συμμετοχή υπαλλήλων (ιατρών και διοικητικών) των Μονάδων Υγείας στις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ.) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή  τους λειτουργία.

Η αρμοδιότητα συγκρότησης των επιτροπών και του προγραμματισμού των συνεδριάσεων των ΚΕ.Π.Α. για όλη την επικράτεια  δεν ανήκει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά στο Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές δυσχέρειες συντονισμού, να ακυρώνονται τα προγραμματισμένα από καιρό ραντεβού των ασθενών, να  καθυστερεί η εξυπηρέτηση τους και  να αυξάνει ο χρόνος αναμονής των ασθενών για ραντεβού.

Προτάσεις ελεγκτών

-Οι ελεγκτές στην συνέχεια, καταθέτουν μία σειρά προτάσεων οι οποίες θα δώσουν ανάσα και οργάνωση στον ΕΟΠΥΥ, αναφορικά με το ζήτημα των προμηθειών:

-Να προχωρήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το συντομότερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενοποιηθούν τα διάσπαρτα και εν πολλοίς ασύνδετα μεταξύ τους σημερινά συστήματα σε ένα πλήρες και λειτουργικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.)

-Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να φροντίσει να αναπτύξει μηχανισμό risk analysis για τους συνταγογραφούντες ιατρούς και τους προμηθευτές, ορίζοντας  επιπλέον υποχρεωτικά πεδία καταγραφής στοιχείων.

-Να ολοκληρωθεί το αναλυτικό και περιοριστικό μητρώο πιστοποιημένων ειδών αλλά και προμηθευτών, για τα παρεχόμενα είδη πρόσθετης περίθαλψης

-Να ολοκληρωθεί η σύνταξη ιατρικών πρωτοκόλλων και οδηγιών για τη χορήγησή τους, καθώς και η διασύνδεσή τους με το μητρώο πιστοποιημένων ειδών.

-Να επαναπροσδιοριστούν και να προτυποποιηθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση της ιατρικής γνωμάτευσης για την έγκριση παροχής πρόσθετων ειδών από τους ιατρούς. Οι γνωματεύσεις να  εκδίδονται  με ηλεκτρονική διαδικασία αντίστοιχη της συνταγογράφησης των  φαρμάκων

-Να επανεξεταστεί το καθεστώς συμμετοχής υπαλλήλων (ιατρών και διοικητικών) των Μονάδων Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αυτού του λόγου στην καθημερινή  τους λειτουργία.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.