Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Νέο "ψαλίδι" στον ΕΟΠΥΥ



Νέα μείωση στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, που θα φτάνει ακόμη και το 20% στους κωδικούς δαπανών των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών, έχει ζητήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η τρόικα, ακόμη και μετά τη διαπίστωση πως και ο φετινός προϋπολογισμός ήταν τελικά ελλειμματικός. Όπως λέει το ρεπορτάζ, το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός για το 2014 έχει αποφασιστεί και μένει να ανακοινωθεί επισήμως, με το πλέον δυσμενές σενάριο να κάνει λόγο για προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2 δισ. προορίζονται για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ ακόμη 1,1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα δημόσια νοσοκομεία. Ό,τι απομένει θα διατεθεί για την πληρωμή γιατρών, κλινικών και εργαστηρίων, οι κωδικοί των οποίων αναμένεται να υποστούν σημαντική μείωση. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προς τα κάτω αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ: το 2013 ήταν 5,5 δισ. ευρώ, με την κρατική χρηματοδότηση να είναι περιορισμένη στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2012, τη χρονιά δηλαδή που ο Οργανισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο προϋπολογισμός έφτασε μετά τις τροποποιήσεις τα 5,9 δισ.

Φέτος οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ ήταν 312 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές και άλλα 280 εκατ. για τα διαγνωστικά κέντρα. Επειδή όμως μέρος των κονδυλίων για το 2013 χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθούν τιμολόγια που εκκρεμούσαν από το 2012, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» ύψους 340 εκατ. ευρώ και για τους δύο κωδικούς, ποσό το οποίο το υπουργείο Υγείας ψάχνει να το καλύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες για μεταφορά χρημάτων από άλλους κωδικούς σε αυτόν των κλινικών, η κίνηση όμως αυτή απαιτεί πρώτα τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η οικονομική δυσπραγία του ΕΟΠΥΥ εντείνεται όμως περισσότερο, δεδομένου ότι διαγνωστικά κέντρα έχουν πληρωθεί μόνο μέχρι και τον Απρίλιο και οι ιδιωτικές κλινικές μέχρι το Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει πως και η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με χρέη.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων μάλιστα έχουν προχωρήσει μάλιστα από χτες σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή τους το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν όλο το αντίτιμο για τις εξετάσεις που θα πραγματοποιούν. Από τη μεριά του, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί προς μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλών μέχρι και τον Ιούλιο, δήλωσε εντούτοις πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ληξιπροθέσμων χρεών, καθώς αυτό αφορά το υπουργείο Εργασίας.

Και ενώ συνεχίζεται η μάχη για τα νούμερα του ΕΟΠΥΥ, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στους παρόχους ο καταλογισμός του Claw Back για το α’ εξάμηνο του 2013 (η αναγκαστική έκπτωση που θα κάνουν οι πάροχοι στον Οργανισμό για να καλυφτούν οι υπερβάλλουσες δαπάνες), το οποίο θα συμψηφιστεί με εκκαθαρισμένες υποβολές τον επόμενο Φεβρουάριο.


Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.