Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επιστολή Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ΠΙΣ προς τον ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις



Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Κο Κοντό Δημήτριο
19/03/2014

Κε Πρόεδρε,

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 6/3/2014 επιστολής μας, σας υπενθυμίζουμε ότι απορρίψαμε το προσχέδιο σύμβασης των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων (ΙΔΕ),  και ζητήσαμε συζήτηση από μηδενική βάση με την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών (ΠΕΔ) για τη νέα συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Με την παρούσα επιστολή, επανερχόμαστε μετά τη χθεσινή σύγκλιση της ΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου.
Στο πλαίσιο μιας πολύωρης συζήτησης, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1) Η ΠΕΔ εμμένει στην αρχική της θέση ότι ο κλινικός έλεγχος των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών (ΙΕΕ) που ζήτησε ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να βαρύνει τον ίδιο και όχι τις τσέπες των γιατρών που θέλει ο ΕΟΠΥΥ να ελέγξει.
2) Ζητούμε από τον ΕΟΠΥΥ και τις ΙΕΕ να μας γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους για τα κριτήρια ελέγχου και τη μεθοδολογία ελέγχου των παρόχων ανά ειδικότητα.
3) Αρνούμαστε την οποιαδήποτε 3μηνη παράταση ή καθυστέρηση των συμβάσεων που βάσει του Ν.4238/17-2-2014 καταργούνται, η οποία θα επιφέρει νέο clawback και νέα χαράτσια, επιτείνοντας την υποχρηματοδότηση των υγειονομικών παρόχων.
4) Στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, πρώτιστη προτεραιότητα θεωρούμε το διαχωρισμό των κωδικών ανά ειδικότητα παρόχων.
5) Ζητούμε σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, χωρίς καμιά πλέον αναβολή, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 
6) Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση για τα πιστωτικά τιμολόγια του rebate και του clawback ώστε να εκπέσουν από τη φορολογητέα ύλη του 2013 και να σταματήσει η φορολόγηση των γιατρών αυτών για «πλασματικά» εισοδήματα.
7) Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της υποδομής (μετρικά στοιχεία) και της λειτουργίας των ΙΔΕ θα πρέπει να να διενεργείται από τους Ιατρικούς Συλλόγους, στα πλαίσια της αδειοδότησης τους με μία μεταβατική περίοδο και χρόνο προσαρμογής.
8) Να υπάρξει απεμπλοκή της πληρωμής των δαπανών του ΕΟΠΥΥ του 2014 από το 2013 ανεξάρτητα από την εφαρμογή του rebate και clawback  για την εφαρμογή των οποίων είμαστε αντίθετοι και έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιατρικός κόσμος είναι υπερ του ελέγχου των εξετάσεων και των πράξεων, όμως αυτός ο έλεγχος ΔΕΝ πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια, και ούτε να βασίζεται σε αυθαίρετες υπερβάσεις ποσοστών «κουρέματος», αλλά να στηριχτεί στα επιστημονικά θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα που δόθηκαν από τις επιστημονικές εταιρείες στο Υπουργείο υγείας.
Ο οποιοσδήποτε έλεγχος που αφορά την υγειονομική δαπάνη παρακλινικων και εργαστηριακών εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) που ορίζονται από τη διεθνή βιβλιογραφία ανά πάθηση και ανα ειδικότητα.
Για το 2014, η ΠΕΔ ζητά τη δυνατότητα της ανοιχτής σύμβασης σε όλους τους γιατρούς και την αμοιβή τους κατά πράξη και περίπτωση, μέσα στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού που θα οριστεί ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή.  Δεδομένου ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα επιταθεί ακόμη περισσότερο για το 2014, ελαχιστοποιούνται πλέον τα ποσά για τις εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις, ακόμη και σε σχέση με πέρυσι. Αν δεν εφαρμοστεί άμεσα ο κλειστός προϋπολογισμός με την άμεση υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων, το χάος θα φτάσει στο απροχώρητο και το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει, αφού το ύψος των δαπανών σε εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις, έτσι όπως προβλέφθηκε για το 2014 , δεν είναι ικανό να καλύψει τους ασφαλισμένους ούτε για το πρώτο 5μηνο του έτους, βάσει των περσινών στατιστικών δεδομένων.
Εφιστούμε την προσοχή σας, στο ότι ο ιδιωτικός τομέας της ΠΦΥ έχει επανειλημμένως χρηματοδοτήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και έχει δεχτεί σωρεία μέτρων που θέτουν την ταφόπλακα στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα ανεχθούμε άλλο αυτή την ισοπεδωτική πολιτική υγείας για τους λειτουργούς μας και τους ασθενείς μας.
Κοινοποίηση:
Υφυπουργό υγείας κο Μπέζα
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.