Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Plafond & claw back

Η πρόταση που έχει κάνει η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΠΙΣ συνεπικουρούμενη από τις άλλες παράλληλες επιτροπές που δημιουργήθηκαν για να προωθούν τα συμφέροντα διαφορετικών "ιατρικών ομάδων " ζητά τον έλεγχο στην παραγωγή και όχι στην εκτέλεση των πράξεων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να εκτελούνται πράξεις και να μην αποζημιώνονται λόγω του claw back που εφαρμόζει το υπουργείο. Σίγουρα η πρόταση της επιτροπής φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι λογική και δίκαιη. Ωστόσο επίμονα δεν υιοθετείται από το υπουργείο εθελοτυφλώντας στο προφανές . Άραγε τι φοβάται και τι επιδιώκει με αυτή την πολιτική.

1. Πιστεύει ότι εάν επιβληθεί plafond στους ιατρούς τότε οι συμβεβλημένοι ιατροί θα εκμεταλλευτούν αυτό τον περιορισμό και θα κερδοσκοπήσουν ζητώντας επιπλέον αμοιβές από τους ασφαλισμένους.
2. Η επιβολή plafond θα αναγκάσει πολλούς ασφαλισμένους να πληρώνουν ιδιωτικά τις εξετάσεις όταν το plafond ξεπεραστεί, γεγονός που δεν το θέλει ο υπουργός για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
3. Με την επιβολή του claw back και μετά και τις δηλώσεις του υπουργού " όποιος θέλει συνεχίζει να έχει σύμβαση και όποιος δεν θέλει βγαίνει στην ελεύθερη αγορά" διαφαίνεται ότι προσπαθεί να εξωθήσει πολλούς συναδέλφους στην έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ καθώς οικονομικά δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων τους. Αντίθετα τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα τα οποία πολλές φορές τα ίδια παράγουν και εκτελούν τις εξετάσεις λόγω μεγέθους μπορούν να λειτουργούν με χαμηλό λειτουργικό κόστος ανά εξέταση. Επιπλέον σε αποστροφή του λόγου του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ότι μεγάλα διαγνωστικά κέντρα δεν κάνουν τον απαιτούμενο αριθμό τομών σε μαγνητικές τομογραφίες για να μειώσουν το κόστος.
Πιστεύω ότι η προσπάθεια του υπουργείου είναι να κρατήσει το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων στα επίπεδα των 320 εκ. ευρώ ετησίως αδιαφορώντας για την ποιότητα τους, την χαμηλή κοστολόγηση των περισσοτέρων από αυτές (από το 1991) , την γνωστή σε όλους υπερ-παραπεμπτικογράφηση των ιατρών και τέλος το γεγονός ότι ενώ μπορεί να κατευθυνθεί ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων στο ΕΣΥ (χωρίς ιδιωτική συμμετοχή 15%) δεν γίνεται καμία προσπάθεια ενθάρρυνσης των ασφαλισμένων προς αυτή την κατεύθυνση.
Η μετωπική σύγκρουση των ιατρών με το υπουργείο είναι αναμενόμενη και ίσως ακόμη προσχεδιασμένη ώστε φθάνοντας στα άκρα να οδηγήσει πολλούς στην πόρτα εξόδου από τον ΕΟΠΥΥ κερδίζοντας ταυτόχρονα μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.