Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μνημόνιο Νο 4- Τι μας επιφυλάσει

Με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο Νο 4 που μόλις σήμερα 8/7/2011 δημοσιεύθηκε η μετάφραση του (http://www.tovima.gr/files/1/2011/07/epik4.pdf), καταθέτω τα σπουδαιότερα (κατά την γνώμη μου) σημεία που αφορούν τις δράσεις για την Υγεία:

- καθορισμός νέων κριτηρίων και όρων για τη σύναψη συμβάσεων από ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
- εξίσωση του κοινού πακέτου παροχών για τους ασφαλιζόμενους του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών και των εισφορών σε όλα τα ταμεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.
- Τα μέλη της διοίκησης θα πρέπει να είναι ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα υγείας, διαχείρισης και διοίκησης της υγείας.
- Ο EOΠYY αρχίσει να λειτουργεί. Το νέο ασφαλιστικό ταμείο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό και των συμβαλλομένων γιατρών κατά τουλάχιστον 25 τοις εκατό σε σύγκριση με το σύνολο για τα τέσσερα αρχικά ταμεία, από τη συγχώνευση των οποίων δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί αναλογία ασθενών ανά ιατρό, σε αρμονία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Οι αμοιβές για ιατρικές υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ιδιωτικούς παρόχους θα αναθεωρηθούν, με στόχο τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά τουλάχιστον 15 τοις εκατό το 2011, και κατά επιπλέον 15 τοις εκατό το 2012.
- δημοσιεύει δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης για ιατρούς που ορίζονται από τον ΕΟΦ με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης.
- μέτρα για την επέκταση με οικονομικά αποδοτικό τρόπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών παραπομπών σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
- Ο EOΠYY και τα λοιπά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θεσπίζουν διαδικασίες για την τακτική αξιολόγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις, τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση, που πρέπει να διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Οικονομικών και της ΕΛΣΤΑΤ. Σχόλια παρέχονται σε κάθε γιατρό, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο και δημοσιεύεται ετήσια έκθεση. Κυρώσεις και ποινές θα επιβάλλονται ως συνεπεία της αξιολόγησης. Παρέχει μια έκθεση αναπληροφόρησης προς όλους τους ιατρούς σχετικά με τον όγκο και την αξία των συνταγών τους, τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση. Εντείνονται τόσο η παρακολούθηση όσο και η αναφορά για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με τη συνταγογραφική συμπεριφορά.
- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση καλύπτει όλες τις ιατρικές πράξεις (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) τόσο στις μονάδες του ΕΣΥ όσο και σε αυτές των συμβεβλημένων με τον EOΠYY και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης παρόχων υπηρεσιών υγείας. Λεπτομερείς μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου συντάσσονται από τις μονάδες του ΕΣΥ και από τους παρόχους. Υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση σύμφωνα με τη δραστική ουσία και όπου είναι διαθέσιμα, των λιγότερο ακριβών γενόσημων φαρμάκων. Καθορισμός χαμηλότερου ποσοστού συμμετοχής σε γενόσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς (κάτω από το 60 τοις εκατό της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών της ΕΕ. Καθορισμός της ανώτατης τιμής των γενόσημων φαρμάκων στο 60 τοις εκατό της τιμής των επώνυμων φαρμάκων με παρόμοια δραστική ουσία.
- Η Κυβέρνηση θεσπίζει περαιτέρω μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία αποτελείται από γενόσημα φάρμακα. Περαιτέρω μέτρα εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50 τοις εκατό του όγκου των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία αποτελείται από γενόσημα φάρμακα.
- Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος των νοσοκομείων τουλάχιστον κατά 10 τοις εκατό το 2011 και κατά ένα επιπλέον 5 τοις εκατό το 2012 πλέον του προηγούμενου έτους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω: ρύθμισης της διαθεσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων, της αναθεώρησης της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή η κατευναστική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση, της αύξησης της κινητικότητας του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων των ιατρών), εντός και μεταξύ των εγκαταστάσεων και περιφερειών υγείας, της προετοιμασίας ενός συστήματος από κοινού διοίκησης / λειτουργίας σε περιοχές με περισσότερα του ενός νοσοκομεία, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
- Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα πρώτο σχέδιο έκθεσης που παρουσιάζει τη δομή (ηλικία, ειδικότητα, βαθμό, περιφερειακή κατανομή), τα επίπεδα των αποδοχών (συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τις αμοιβές των Καθηγητών / Διευθυντών ΕΣΥ και των ιατρών), καθώς και τον όγκο και την δυναμική της απασχόλησης στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και τα ταμεία υγειονομικής περίθαλψης. Η έκθεση αυτή θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο και θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σχεδιασμού σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Θα προσδιορίζει ένα σχέδιο για την ανακατανομή του εξειδικευμένου και του προσωπικού υποστήριξης μέσα στο ΕΣΥ και τα ταμεία υγείας.
- Η Κυβέρνηση επεκτείνει την χρήση του συστήματος της ανά επίσκεψη πληρωμής του ιατρού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ, σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Ο νέος μηχανισμός πληρωμής αρχίζει, για κάθε νέα σύμβαση που ανανεώνεται, το 2011 και, για όλες τις συμβάσεις, από το 2012. Καθορίζει έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά ιατρό, με βάση την εμπειρία άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε. Το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους αποζημίωσης (μισθοί και αμοιβές) των γιατρών κατά τουλάχιστον 10 τοις εκατό το 2011, και κατά ένα επιπλέον 15 τοις εκατό το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
- Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ξεκινούν τη δημοσίευση μίας ετήσιας έκθεσης για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ατομικές εκθέσεις συνταγογράφησης θα χρησιμεύουν ως τακτική ανατροφοδότηση σε κάθε ιατρό (τουλάχιστον ανά εξάμηνο). Η ετήσια έκθεση και οι ατομικές εκθέσεις συνταγογράφησης θα εξετάζουν τη συνταγογραφική συμπεριφορά με ιδιαίτερη αναφορά στα πιο ακριβά και πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα.
- Ανεξάρτητη ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων για την πολιτική στην υγεία. Δράσεις:
@παροχή υπηρεσιών και κίνητρα για τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων:
ενοποίησης μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων διατάξεων,Η έκθεση θα περιέχει προκαταρκτικούς ποσοτικούς στόχους στους παραπάνω τομείς, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία σταθερά στο ή κάτω από το 6 τοις εκατό του ΑΕΠ. Με βάση την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, που θα περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για συγκεκριμένες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.