Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Διαφορές του νεου από τον παλιό κανονισμό του ΕΟΠΥΥ

Παραθέτω τις διαφορές που προκύπτουν από τον νεο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύτηκε επισημαίονοντας τα κυριότερα σημεία ενώ στο link Διαφορές του νεου από τον παλιό κανονισμό μπορεί κανείς να τις δει αναλυτικά. Τα σχόλια δεν υιοθετούνται από διαχειριστή του Blog ωστόσο η επεξεργασία των πραγματικών αλλαγών είναι πολύ καλή και αξίζει συγχαρητήρια.


Ακολουθεί παρουσίαση κατάρθρο των βασικών τροποποιήσεων του Κανονισμού.
Άρθρο 9 Φαρμακευτική περίθαλψη
Επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς, κ.ά.
 Μειώθηκε η κάλυψη κατά 10 ευρώ ανά είδος για μια σειρά από αναλώσιμο υγειονομικό υλικό (οστομικά υλικά).
 Καταργήθηκε η χορήγηση προθέσεων σιλικόνης έως 200 ευρώ ετησίως επί μαστεκτομής.
 Αφαιρέθηκε η δυνατότητα να χορηγούνται με αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού επιπλέον ποσότητες από αυτές που προβλέπονται αναλωσίμων υλικών διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες κ.ά)
 Αφαιρέθηκε η προθεσμία των 45 ημερών για την εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ των εκτελούμενων συνταγών των φαρμακοποιών.
 Συστήνεται με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ 5μελής τουλάχιστον επιτροπή αποτελούμενη από γιατρούς και φαρμακοποιούς για την αξιολόγηση των στοιχείων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ψηφιακής επεξεργασίας των συνταγών.
 Ορίζεται ότι η ΚΜΕΣ και η ΗΔΙΚΑ καταρτίζουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την συνταγογραφική δραστηριότητα και η έκθεση αυτή αποτελεί επαρκές στοιχείο για την εισαγωγή του υπαιτίου σε πειθαρχική δίκη και εφόσον προκύπτει ζημιά του φορέα σε καταλογισμό αυτής σε βάρος του.
Άρθρο 10 – Νοσοκομειακή περίθαλψη
 Καθορίζεται συμμετοχή σε ποσοστό 50% σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των λοιπών ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης νοσηλείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές όταν γίνεται χρήση των ΚΕΝ. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 20% και 10% αντίστοιχα όταν νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές που αποζημιώνονται
με ημερήσιο νοσήλιο.
Μειώνονται τα καλυπτόμενα ποσά για νοσηλεία σε ΜΕΘ τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις μέρες νοσηλείας από 800-550-400ευρώ σε 700-500-350ευρώ αντίστοιχα.
 Μειώνονται επίσης τα καλυπτόμενα ποσά για νοσηλεία σε ΜΑΦ Κέντρων Αποθεραπείας- Αποκατάστασης τα οποία διαμορφώνονατι ανάλογα με τις μέρες νοσηλείας από 250-200ευρώ σε 200- 150ευρώ αντίστοιχα.
 Μειώνεται επιπλέον το ποσό που αποζημιώνεται για χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας για μέχρι οκτώ νύχτες και από τα 32 ευρώ γίνεται 28 ευρώ για τις καθημερινές ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τα 40ευρώ πάει στα 35 ευρώ.
Περιορίζεται η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών συνοδού σε περίπτωση μεταφοράς ασθενούς εκτός του τόπου κατοικίας του μόνο για άτομα ηλικίας μέχρι 18 ετών.
 Επιβάλλει γραφειοκρατικά για την αποζημίωση των μετακινήσεων των νεφροπαθών και των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία να προσκομίζουνκάθε μήνα ιατρική γνωμάτευση του διευθυντή της υγειονομικής μονάδας που τους παρακολουθεί που θα πιστοποιεί την πάθηση και τον αριθμό τωναιμοκαθάρσεων-μεταγγίσεων.
Αυξάνει την αποζημίωση από 100ευρώ σε 150ευρώ για τις μετακινήσεις των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία για μετάγγιση εκτός των γεωγραφικών ορίων του Νομού του τόπου κατοικίας του.

Άρθρο 11 – Νοσηλεία στο εξωτερικό
Μειώνει από τα 140 ευρώ στα 80 ευρώ τα έξοδα που καλύπτει για διαμονή και διατροφή του ασθενή, του συνοδού και σε περίπτωση μεταμόσχευσης και του δότη για όσο διάστημα δικαιολογημένα βρίσκονται εκτός νοσοκομείου.
 Μειώνει από 8000ευρώ σε 5000ευρώ το ποσό που αποζημιώνει για ταρίχευση και μεταφορά σορού αποβιώσαντος από το εξωτερικό στην Ελλάδα στις περιπτώσεις που δεν είχε μεταβεί εκεί για νοσηλεία ή δεν υπηρετούσε σε κάποια δημόσια θέση.
Άρθρο 13 – Μαιευτική περίθαλψη-ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
 Προστέθηκε παράγραφος που ορίζει ότι για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.λ.π και κάθε προσπάθεια ξεχωριστά απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τις αρμόδιες Περιφερειακές Υγειονομικές Επιτροπές και τελική έγκριση από το ΑΥΣ. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να ορίζει τους όρους, τις ενδείξεις και τις προϋποθέσεις για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησής της, καθώς και να συστήσει αρμόδια υγειονομική επιτροπή για την έγκριση αυτής.
Άρθρο 14 – Φυσικοθεραπείες-λογοθεραπείες-εργοθεραπείες-ψυχοθεραπείες
 Περιορίζονται από 12 σε 10 ο αριθμός των συνεδριών φυσικοθεραπείας που δικαιολογούνται δύο φορές το χρόνο ενώ μειώνεται και το ποσό αποζημίωσης από 20ευρώ σε 15ευρώ ανά συνεδρία.
 Σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα απότοκα προσφάτων κακώσεων νωτιαίου μυελού και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά για να δικαιούνται θεραπείες καθορίζεται ως προϋπόθεση να μην έχουν νοσηλευτεί σε κλινική αποκατάστασης ή να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης ως εξωτερικοί ασθενείς σε Κ.Α.Α ή Φ.Ι.ΑΠ. Στις παραπάνω περιπτώσεις ενώ αυξήθηκαν οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας από 10 σε 12 το μήνα και για έξι μήνες στην ουσία περιορίζονται αφού απαλείφθηκε η δυνατότητα να παρατείνονται κατά περίπτωση έως 1 έτος. Επίσης περιορίζεται η διάρκεια χορήγησης των 8 συνεδριών λογοθεραπείας το μήνα σε τρεις από έξι μήνες. Ο ίδιος αριθμός συνεδριών και διάρκειας προβλέπεται και για τις εργοθεραπείες.
 Για φυσικοθεραπευτικές πράξεις κατοίκον παραμένει η πρόβλεψη για 12 συνεδρίες το μήνα, μειώνεται όμως η αποζημίωση από 15 ευρώ σε 12 ευρώ ανά συνεδρία αλλά αυξάνεται η διάρκεια από 3 σε 6 μήνες.
Τέλος αφαιρέθηκε η δυνατότητα να χορηγούνται ανάλογα με την πάθηση με παραπεμπτικό θεράποντος ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και έγκριση ελεγκτή ιατρού λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες έως 20 συνεδρίες ανά είδος το μήνα. Παρέμεινε μόνο πρόβλεψη για χορήγηση μέχρι 4 συνεδρίες ψυχοθεραπείας το μήνα σε ασφαλισμένους που έχουν νοσηλευτεί στο παρελθόν σε μονάδες ψυχικής υγείας και δεν παρακολουθούν παράλληλα κάποιο πρόγραμμα.
Άρθρο 15 – Πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ)
Επιβάρυνση εξολοκλήρου των ασφαλισμένων για θεραπευτικά μέσα και προθέσεις ευρείας χρήσης αξίας μέχρι 30 ευρώ. Ενδεικτικά τέτοια θεραπευτικά μέσα είναι νάρθηκες, βακτηρίες, αυχενικά περιλαίμια, μπαστούνια, επικάρπια, ειδικά καλσόν, ζώνες οσφύος και κήλης κ.ά Μέχρι σήμερα αποζημιωνόντουσαν από το πρώτο ευρώ με συμμετοχή 25%.
 Μείωση του ποσού για γυαλιά οράσεως από τα 140 ευρώ στα 100 ευρώ καθώς και αύξηση του χρόνου αντικατάστασης από τα 2 έτη στα 4 έτη. Για παιδιά έως 12 ετών η αντικατάσταση μπορεί να γίνεται κάθε 2 έτη όπως προβλεπόταν.
 Αυξήθηκε το ποσό αποζημίωσης για ακουστικά βαρηκοΐα από τα 400 ευρώ στα 600 ευρώ με την προϋπόθεση ότι ή τιμή μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα αν προκύψει διαφορετική από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Σε αναπνευστικές συσκευές υψηλού κόστους (840 ευρώ – 7000 ευρώ) επιβλήθηκε συμμετοχή από 5%-25% ενώ προηγούμενα υπήρχε εγγύηση 20% που αποδιδόταν στον ασφαλισμένο με την επιστροφή της συσκευής. Επίσης καταργήθηκε η απόδοση ποσού μέχρι 150 € συνολικά, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου για αναλώσιμα υλικά (μάσκα, αναπνευστήρας) των παραπάνω συσκευών.
 Καταργήθηκε η κάλυψη ποσού 678 ευρώ για συσκευή μέτρησης χρόνου προθρομβίνης καθώς και ποσού 122 ευρώ για αναλώσιμα υλικά αυτής. Η συσκευή χορηγούνταν σε περιπτώσεις ασθενών με θρομβοφιλία, κολπική μαρμαρυγή κ.ά.
 Μειώθηκε από τα 200 ευρώ στα 50 ευρώ η αποζημίωση για προμήθεια ενδοστοματικών συσκευών για περιπτώσεις υπνικής άπνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.