Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Καλημέρα κι από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δύο πράγματα, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει και έχει να κάνει φυσικά με τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους του, και κάτι το οποίο είναι στους άμεσους σχεδιασμούς μας.
Το πρώτο συνίσταται στο ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει επέλθει μία συμφωνία με όλα τα Εργαστήρια και τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ φυσικά για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Μία σύμβαση η οποία δεν προήλθε, ήταν προϊόν μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε καιρό, είναι αλήθεια, ακριβώς λόγω του διαφορετικού εντελώς status του κάθε Εργαστηρίου. Υπάρχουν μικρά Εργαστήρια πολύ περιορισμένου βεληνεκούς και πολύ μεγάλοι Όμιλοι με μεγάλους τζίρους και άρα διαφορετική ατζέντα.
Αυτό το οποίο είναι καινοτόμο σ' αυτή την ιστορία, και θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους μας, είναι ότι η νέα σύμβαση προβλέπει τέσσερα πράγματα, που νομίζω ότι είναι άξια αναφοράς.
Το πρώτο έχει να κάνει με την κατάργηση του πλαφόν, ένα μέτρο το οποίο είναι αλήθεια ότι για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπώρησε κυρίως τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι έπρεπε να αναζητούν κάθε φορά Εργαστήριο, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν χρονικά ακόμη και δύο ή και τρεις μήνες τη διενέργεια της εξέτασης και αντίστοιχα τη λήψη του αποτελέσματος.
Το πλαφόν καταργήθηκε και άρα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Εργαστήριο της χώρας, γιατί όλα είναι πλέον συμβεβλημένα, γιατί όλα είχαν σύμβαση με ένα από τα τέσσερα ταμεία, για να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα, να λάβουν τα αποτελέσματά τους άμεσα και να προχωρήσουμε μετά σε όποια θεραπεία κριθεί απαραίτητη.
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά γνωρίζαμε όλοι ότι για να κλείσεις ένα ραντεβού χρειαζόταν δύο και τρεις μήνες σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό βέβαια το μέτρο, η κατάργηση του πλαφόν, συνοδεύεται από κάποια άλλα αντίμετρα τα οποία είναι επίσης σημαντικά.
Το πρώτο είναι ότι πήραμε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα rebate 10% έως 20% στις εξετάσεις που διενεργούνται και όχι μόνο στις ακριβές απεικονιστικές, αλλά και στις αιματολογικές εξετάσεις. Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι είναι υποκοστολογημένες γιατί είναι από το ΄91 οι τελευταίες τιμολογήσεις τους, εμείς με μία λογική κλιμάκωσης, είναι η ίδια λογική που διέπει την πολιτική για το φάρμακο, πήραμε εκπτώσεις όσο αυξάνεται ο τζίρος. Ξεκινούν από 10% και καταλήγουν στο 20%.
Ένα τρίτο που μπήκε και πρέπει να σας πω ότι αυτό το αντλήσαμε ως ιδέα από τη συζήτηση που είχε ο Υπουργός με τη φαρμακευτική βιομηχανία την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκε ένας όρος που λέει ότι οι οικονομικοί όροι της σύμβασης, δηλαδή αυτοί οι περιορισμοί και οι εκπτώσεις ισχύουν όσο τηρείται ο προϋπολογισμός.
Δηλαδή αν στην πορεία του έτους παρουσιαστεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, όλα επανεξετάζονται, διότι είπαμε ότι η γραμμή μας είναι ότι έχουμε 352 εκατομμύρια για διενέργεια εξετάσεων και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. ’ρα όλοι οι φορείς που συμβάλλονται μαζί μας γνωρίζουν ότι αυτό είναι το ποσό που θα τους διανείμουμε.
Και ένα τέταρτο μέτρο, όλο αυτό έρχεται και κουμπώνει με την ηλεκτρονική παραπομπή των εξετάσεων, αυτό που εφαρμόσαμε ένα χρόνο στον ΟΠΑΔ και είχαμε 30% με 40% οικονομία από εξέταση σε εξέταση. Αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλέον καθολικά και μάλιστα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους δικαιούχους, δηλαδή από τα Εργαστήρια.
Τα πρώτα Εργαστήρια έχουν αναλάβει την υποχρέωση με ένα μικρό μέρος του τζίρου τους του μηνιαίου να καλύψουν τη συντήρηση και τη βελτίωση όπως αυτοί τη θέλουν, γιατί πραγματικά χρειάζονται βελτιώσεις, του προγράμματος που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα.
Είναι τέσσερις άξονες που νομίζουμε ότι κλείνουμε το κεφάλαιο εξετάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα παρακαλέσω εγώ, να ενημερωθούν ξανά τα μέλη μας, γιατί δεν έχουν προλάβει ακόμη οι περιφερειακές μας υπηρεσίες να αφομοιώσουν το μήνυμα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε χρονικού ούτε ως προς την επιλογή. Ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει όπου τον εξυπηρετεί χωρίς κανένα περιορισμό ως προς το πλαφόν. Οι περιορισμοί μπαίνουν στα Εργαστήρια και όχι στους ασφαλισμένους.
Και ένα δεύτερο το οποίο είναι άμεση επίσης προτεραιότητά μας, είναι μια επιλογή να διαφοροποιήσουμε λιγάκι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα χρόνια νοσήματα και τις αναπηρίες, αλλά κυρίως τα χρόνια νοσήματα. Και πού συνίσταται αυτή η πολιτική. Πρώτον, έχουμε ζητήσει μία Διεύθυνση Χρονίων Νοσημάτων στον ΕΟΠΥΥ και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει δεκτή από την Κεντρική Διοίκηση. Θέλουμε να σκύψουμε επάνω εκεί.
Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των χρονίων νοσημάτων και των χρονίως πασχόντων και βέβαια μαζί με αυτό μία διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση π.χ. φαρμάκων. Σχεδιάζουμε μαζί με το ΕΣΥ να ανοίξουμε τη διάρκεια των συνταγών φαρμάκων στους τρεις μήνες προκειμένου αυτοί οι χρονίως πάσχοντες να μη χρειάζεται συνέχεια να επισκέπτονται τον γιατρό για το αυτονόητο, δηλαδή τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Οι περισσότεροι μετά από μία διάγνωση ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες ίδιες που δεν τις αλλάζουν. Μετά από μία περιπέτεια που μπορεί να έχουν στην αρχή για να βρουν το κατάλληλο σχήμα που δεν έχει αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες, συνήθως μένουν προσηλωμένοι σε μία θεραπεία.
Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται και δεν το κάνουμε αυτό για οικονομικούς λόγους για να μην πληρώνουμε την επίσκεψη. Το ίδιο θα γίνεται και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η διάρκεια της συνταγής στα χρόνια νοσήματα θα είναι μεγαλύτερη για να μην ταλαιπωρούνται οι χρόνιοι πάσχοντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ναι, σήμερα είναι ένας μήνας. Προβλέπεται δύο μήνες εφόσον συνταγογραφείται από γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ. ’ρα πάμε στο τρίμηνο. Θα το κάνουμε άμεσα. Θα πάμε προς το τρίμηνο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη συνταγογράφηση;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Στη συνταγογράφηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, έγινε ήδη αυτό.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ελήφθη η απόφαση εχθές το βράδυ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελήφθη η απόφαση και επειδή είναι εφαρμογή υφισταμένης νομοθεσίας, δεν χρειάζεται να εκδοθεί τίποτα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Με μονομερή πράξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με μονομερή πράξη του ΕΟΠΥΥ γίνεται αυτό. Ελήφθη η απόφαση αυτή εχθές και πρέπει να ενημερώσετε, αν βέβαια το κρίνετε ότι χωράει στη μνήμη σας, τους γιατρούς, όταν πηγαίνουν άνθρωποι να μην τους ταλαιπωρούν μήνα με το μήνα. Να συνταγογραφούν μία για τρεις μήνες. Εμείς στέλνουμε εγκυκλίους παντού, αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε την ενημέρωση αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Μας διευκολύνει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Και ένα τελευταίο. Επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ή τουλάχιστον έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας κάποιες ιστορίες που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ένας γιατρός έχει κλείσει το πλαφόν και μετά ζητά πρόσθετα χρήματα, σήμερα θα φύγει η εγκύκλιος προς όλους τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα καταγράφοντας και τις επισκέψεις.
Δηλαδή κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα καταγράφει, είναι μια απλή διαδικασία τριών δευτερολέπτων, ένα τικ κάνει στην εφαρμογή, κάθε επίσκεψη προκειμένου να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε αν κάποιος γιατρός έχει κλείσει τον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούται και μετά ασκώντας το δικαίωμά του ζητά την επίσκεψη από τον ασφαλισμένο, αλλά θέλουμε όταν δίνουμε 200 επισκέψεις, να εξαντληθούν οι 200 επισκέψεις υπό ασφαλιστική κάλυψη και να μην μεταφέρεται το κόστους στους ασφαλισμένους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον μήνα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Τον μήνα, φυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ, είναι πολλά που μπορεί να ρωτήσει κανένας, αλλά θα επικεντρωθώ στα εξής. Πρώτον, μιας και μιλάτε για απογραφή των ΑΜΕ, απέξω διαμαρτύρονται κάποιοι εναντίον του κανονισμού της αναπηρίας. Τι θα γίνει, θα τη διορθώσετε αυτή, γιατί έχει δημιουργήσει πολλές αδικίες. Ένα αυτό.
Δεύτερον, στις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Σουλιώτης, είπε ότι θα πηγαίνουν σε όποια Εργαστήρια είναι συμβεβλημένα. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ούτε μία, θα έχουν συμμετοχή 15%;
Και τρίτον, μια ερώτηση κ. Υπουργέ για σας. Κύριε Υπουργέ με ακούτε; Έχω για σας μια ερώτηση. Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που δείχνουν εκκαθαριστικά του μήνα Φλεβάρη με 18,90 στα δημόσια νοσοκομεία. Πώς μπορεί να ζήσει ένας εργαζόμενος και να του ζητάτε μετά να δείξει ευθύνη απέναντι στον άρρωστο με 18,90;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στο θέμα του κανονισμού θα απαντήσει ο κ. Σουλιώτης. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ο ΚΕΒΑ τον οποίο τον έχει το Υπουργείο Εργασίας και το δεύτερο είναι ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ για τον οποίο υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι έτοιμος ο κ. Σουλιώτης και μπορεί να σας απαντήσει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το κατά πόσο η ειδική αγωγή θα σταματήσει να καλύπτεται ασφαλιστικά στην ηλικία των 18 ετών. Είναι δίκαιο το αίτημα, να είμαστε ειλικρινείς. Εξετάζουμε την άμεση αντικατάσταση αυτού του περιορισμού διότι δεν σταματά το πρόβλημα στα 18, συνεχίζεται. Και ιατρικοί λόγοι και κοινωνικοί λόγοι μας επιβάλλουν, και ουσιαστικοί λόγοι, να επανεξετάσουμε αυτόν τον περιορισμό, ο οποίος θα αλλάξει.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το οποίο συζητήθηκε χθες και πάρθηκε απόφαση, δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για να τον αλλάξει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει απόφαση. Τώρα για το 15% που είπατε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Θα τα αλλάξουμε και με αναδρομική ισχύ. Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξει με αναδρομική ισχύ. Έχουμε εντοπίσει κι άλλα πράγματα στον κανονισμό παροχών και θα αλλάξουν με αναδρομική ισχύ για να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες.
Το άλλο που είπατε για το 15% συμμετοχή. Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία επιλογή είναι να γίνει μία εξέταση στις δημόσιες δομές, εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και εργαστήρια του ΕΣΥ, δεν υπάρχει συμμετοχή εκεί, και η άλλη στα ιδιωτικά συμβεβλημένα. Εκεί υπάρχει όντως 15% συμμετοχή.
Αν το αναγνώσουμε από την πλευρά του ασφαλισμένου του ΙΚΑ, είναι μια επιβάρυνση. Αν το αναγνώσουμε από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, τα έμμεσα μέλη πλήρωσαν 25% και 30% συμμετοχή και τώρα πληρώνουν 15%. Πάντα όταν φτιάχνεις έναν ενιαίο κανονισμό κάποιοι φαίνεται ότι κερδίζουν δικαιώματα, κάποιοι χάνουν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές, άρα άμεση διαθεσιμότητα εργαστηρίων για να γίνει μια πράξη.
Αυτό το πράγμα κοστίζει. Βάλαμε ένα 15%. Μακάρι στην πορεία του προϋπολογισμού να δούμε ότι καταφέρνουμε και συγκρατούμε τη δαπάνη και να το πάρουμε πίσω. Αλλά δεν επιβαρύνονται όλοι παραπάνω. Κάποιοι έχουν μικρότερη επιβάρυνση με το νέο κανονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.