Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Διάβημα διαμαρτυρίας


Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης συναισθανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο χώρο της υγείας με την έναρξη εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς του νομού προκειμένου να τους ενημερώσει. Μετά από εκτενή διάλογο αποφασίστηκε η από κοινού έντονη διαμαρτυρία προς τους υπευθύνους και η ενημέρωση των ασφαλισμένων για την διαμορφωθείσα κατάσταση.
Προς
Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας,
Κοινοποίηση:
Υπουργό Εργασίας
Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
Περιφερειάρχη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΜΜΕ Ροδόπης

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος οργανισμός παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με την προσδοκία των ασφαλισμένων για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας , φιλικές και εύχρηστες στον πολίτη που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα ενιαίο σύστημα παροχών ως προς το είδος, την έκταση , το ύψος και την διαδικασία χορήγησή τους.
Αντί αυτού βιώνουμε καθημερινά τα παράπονα των ασφαλισμένων για την ανυπαρξία πολλές φορές ακόμη και των στοιχειωδών παροχών υγείας καθώς από την μια οι αρμόδιες δημόσιες δομές υγείας είναι ανημέρωτες αλλά και απρόθυμες να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο και από την άλλη απουσιάζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιδιώτες ιατροί) που θα πρέπει να στελεχώσουν τον νέο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα μετά από ενδελεχή έλεγχο και συζήτηση οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νομού Ροδόπης  και οι ιατροί καταλήξαμε στις εξής δέκα διαπιστώσεις που πιστεύουμε ότι χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από μέρους των υπευθύνων προκειμένου να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και να γίνουν βήματα προόδου:
  1. Εναρμόνιση των δημόσιων δομών (ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας) με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεπτικογραφία τόσο στα τακτικά ιατρεία όσο και στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών ώστε οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται.
  2. Άμεση κατάργηση του «εξέταστρου» των 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία του ΕΣΥ καθώς είναι οξύμωρο και παράνομο ο ίδιος ασθενής όταν προσφεύγει στο ΕΣΥ να πληρώνει 5 ευρώ ενώ στο ΙΚΑ να μην πληρώνει τίποτα.
  3. Κατάργηση της συμμετοχής των πολιτών σε παρακλινικές εξέτασεις, προμήθεια ορθοπεδικού και υγειονομικού υλικού και άλλων παροχών που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν καθώς επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο εισόδημα των ασφαλισμένων.
  4. Εξορθολογισμός των δαπανών με αυστηρό έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα που αποτελεί πιστεύουμε την αχίλλειο πτέρνα σε κάθε σύστημα υγείας  που εφαρμόζεται.
  5. Άμεση βελτίωση των όρων σύμβασης των ιατρών με τον νέο οργανισμό ώστε αυτό να καταστήσει δυνατή την επάνδρωση του από έμπειρο ιατρικό δυναμικό που θα δώσει κύρος και θα κάνει τον ασφαλισμένο να νιώθει εμπιστοσύνη ότι θα ενσκήψουν στο πρόβλημά του και δεν θα τον προσπεράσουν.
  6. Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δομές του ΙΚΑ και του ΕΣΥ προκηρύσσοντας τις κενές οργανικές θέσεις που λόγω των ελλείψεων η αναμονή των ασφαλισμένων αγγίζει σε ορισμένες ειδικότητες τους δυο μήνες. Αύξηση του χρονικού ορίου της εξέτασης στο ΙΚΑ από 10  σε 20 λεπτά καθώς η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αυξήσει τον απαιτούμενο χρόνο εξέτασης.
  7. Θεσμοθέτηση και εφαρμογή δωρεάν προληπτικών προγραμμάτων (τεστ Παπ, μαστογραφία, PSA κλπ) ώστε να προληφθούν ασθένειες που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με την νοσηλεία και αντιμετώπισή τους.
  8. Αντιμετώπιση της περίθαλψης των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει μακροχρόνιοι άνεργοι μη μπορώντας να ενταχθούν σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα.
  9. Κατάργηση των ΚΕΝ(κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων ) που θα επιβαρύνουν  με την εφαρμογή τους και άλλο τα επιβαρυμένα ταμεία από την μείωση των εσόδων τους από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  10. Προάσπιση του ασφαλισμένου από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της υγείας Άμεση αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς στο χώρο της υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί η σπατάλη του δημόσιου χρήματος.
Θεωρούμε ότι η βεβιασμένη έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες οργανωτικές προϋποθέσεις, οι ενιαίες υγειονομικές υπηρεσιακές υποδομές και οι απαραίτητες λειτουργικές διαδικασίες υποδοχής και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, έχουν δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους πολίτες, που καθιστά επιτακτική την αναβολή εκκίνησής του, για το αναγκαίο χρονικό διάστημα.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των ασφαλισμένων απευθυνόμαστε σε εσάς, τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, που εμμένετε πεισματωδώς στις αδιέξοδες πρακτικές σας για να σας ενημερώσουμε ότι οδηγούν νομοτελειακά στη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης των πολιτών. Με πλήρη επίγνωση και ευθύνη της θεσμικής και κοινωνικής μας υπόστασης και απαιτούμε τη διασφάλιση του αυτονόητου αγαθού της υγείας, για το οποίο έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε βαρύτατο τίμημα από το υστέρημά μας.
Η υγεία είναι ακριβό αγαθό και δεν επιδέχεται λογικές “οικονομίας κλίμακας”, παρά τη γνωστή σε όλους “εσωτερική αρμονία” ανάμεσα στην τάση της μείωσης των δαπανών για τη Δημόσια υγεία και το ιδεώδες της μνημονιακής πολιτικής.
Οι Φορείς
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής
Εμπορικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Παράρτημα ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.