Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=445313&h1=true). Στην Ολομέλεια θα ψηφιστεί την Τετάρτη 29/2/12. Τα σπουδαιότερα που μας αφορούν τα έχω ήδη επισημάνει σε προηγούμενο post.
- Αλλάζει η τιμολόγηση των φαρμάκων. Έτσι, μετά την λήξη της πατέντας του φαρμάκου, το πρωτότυπο σκεύασμα μειώνει την τιμή του κατά 50% και τα γενόσημα θα είναι στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων.
- Μειώνεται το περιθώριο κέρδους των εισαγωγέων φαρμάκων και των φαρμακοποιών. Αυξάνεται και το rebate από 4% σε 9%. Καθιερώνεται επιστροφή των φαρμακείων στα Ταμεία.
- Όλες οι συνταγές θα είναι ηλεκτρονικές. Σε περίπτωση έκδοσης χειρόγραφης συνταγής, αυτή θα πρέπει να καταχωρείται ηλεκτρονικά από τον φαρμακοποιό, έναντι χρηματικής αποζημίωσης από τον ιατρό.
- Από 1/3/2012 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Νοσοκομείων θα περιλαμβάνει μόνο δραστική ουσία. Το μέτρο επεκτείνεται από 1/7/2012 στα Ταμεία. Στόχος η χρήση γενοσήμων να καλύψει το 50% των συνταγογραφημένων φαρμάκων.
- Έως ότου εφαρμοστεί η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από τα Ταμεία, ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος θα μπορούν να διαπραγματεύονται την χορήγηση φθηνότερου γενοσήμου φαρμάκου, με περαιτέρω έκπτωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου. Απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση του ασφαλισμένου.

Φάρμακα από την Ινδία, την Κίνα και δεν αποκλείεται ακόμα και από το Μπάνγκλα Ντες και την Ταϊβάν θα δούμε στα ελληνικά νοσοκομεία, μετά την προκήρυξη του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής και σε τρίτες χώρες («Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημόσιων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου»), με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν φυσικό, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και τους ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν φόβους για την ποιότητα αυτών των φθηνών φαρμακευτικών ουσιών, που θα προέρχονται από χώρες με χαμηλή αξιοπιστία. Η ανησυχία ενισχύεται κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων (generics), που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας.
Βασικό κριτήριο θα είναι η τιμή, ενώ στις προϋποθέσεις αναφέρεται ότι τα σκευάσματα θα πρέπει να κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκή χώρα και να έχουν, φυσικά, άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και κατά συνέπεια και τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ωστόσο, οι παραπάνω προϋποθέσεις φαίνεται ότι δεν καθησυχάζουν τους γιατρούς, πολλοί εκ των οποίων αμφισβητούν τα generics που προέρχονται από χώρες όπως Ινδία, Κορέα, Μπάνγκλα Ντες κ.λπ., καθώς θεωρούν ότι δεν διαθέτουν αξιόπιστες υγειονομικές ελεγκτικές αρχές.
«Μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση, διότι οι διεθνείς διαγωνισμοί θα έπρεπε να γίνονται με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή σε συνδυασμό με την ποιότητα και όχι μόνο με τη φθηνότερη τιμή» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας και τόνισε: «Οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και χώρες με χαμηλή αξιοπιστία, όπως η Ινδία και η Κίνα. Οσον αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάποτε παρήγαγε φάρμακα, τώρα δεν κάνει ελέγχους Βιοϊσοδυναμίας για την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φάρμακων σε σχέση με τα πρωτότυπα. Συνεπώς οι αρμόδιοι επαφίενται στην καλή πίστη των εταιριών. Εάν η εταιρία είναι για παράδειγμα στο Μπάνγκλα Ντες, την εμπιστεύονται;»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επίσης εκφράζει κάποιες «αμφιβολίες για τα γενόσημα που θα έρθουν από τρίτες χώρες. Ηδη είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, όπως ο ΕΟΦ, το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος Φαρμακοβιομηχάνων, σχετικά με την ασφάλεια των generics που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αυτών που θα έρθουν».

Έχουμε αναλάβει ως χώρα μία δέσμευση απέναντι στην τρόικα. Να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, από 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009, σε 2,88 δισ. το 2012. Ο υπουργός Α. Λοβέρδος κάνει ένα διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν εταιρείες που έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν, είναι ορισμένα μεγαθήρια, από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ισλανδία και έπονται κι άλλες. Σε επίπεδο τιμής, δεν υπάρχει καμία ελληνική εταιρεία που να μπορεί να τούς ανταγωνιστεί. Άρα, η λογική ότι ο φθηνότερος κερδίζει το διαγωνισμό είναι λάθος, διότι οδηγεί στην αποβιομηχάνιση μίας ακμάζουσας βιομηχανίας, όπως η φαρμακευτική στην Ελλάδα. Έχουμε 8.500 θέσεις εργασίας στην παραγωγή κι άλλες 5.000 θέσεις στην ιατρική ενημέρωση. Μιλάμε για 14.000 εργαζόμενους, τους οποίους έχουν 30 επιχειρήσεις που έχουν εργοστάσια. Η Γερμανία είχε 140 γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες και έχει μείνει με δέκα! Όταν μπαίνουν στην αγορά οι συγκεκριμένες εταιρείες, ακολουθούν μία σαρωτική λογική. Δηλαδή, κάνουν έκπτωση 90% ή 95%, παίρνουν την αγορά και στη συνέχεια την ποδηγετούν και τη μοιράζουν μεταξύ τους, είτε κατά περιοχή είτε κατά θεραπευτική κατηγορία. Όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, αρχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές. Η έκπτωση γίνεται πλέον 70% ή 65% και πάει λέγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.