Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σχέδιο νόμου

 Tο νομοσχέδιο που προετοιμάζει το ΥΥΚΑ κάντε κλίκ εδώ για το σχέδιο νόμουπροβλέπει τα ακόλουθα:
- Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται από την 1η Ιουλίου 2012 στον ΕΟΠΥΥ, πλην των αυτοδιαχειριζόμενων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Για το ΕΟΠΥΥ και όλα τα Ταμεία θα υπάρχει στο εξής κλειστός προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων αθροιστικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεχόμενη υπέρβαση του κονδυλίου αυτού δεν θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους (δηλαδή προς τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία) και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να την αναζητήσουν.
- Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή καθώς και το Σάββατο.
.......
- Οι γιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων υποχρεούνται να αναγράφουν στη συνταγή τη δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι την εμπορική ονομασία. Οι δε φαρμακοποιοί που εκτελούν συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων ΦΚΑ υποχρεούνται να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και τη φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο γιατρός. Με απλά λόγια, αν ένας ασφαλισμένος λαμβάνει για πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο φάρμακο επί παραδείγματι για το στομάχι, ακριβότερο όμως από άλλο σκεύασμα που έχει την ίδια δραστική ουσία, δεν θα μπορεί πλέον να το αγοράζει μέσω του Ταμείου του.
Μάλιστα, με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όταν τους χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ορίζει κατάλογο με τις δραστικές ουσίες τις οποίες θα αναγράφουν υποχρεωτικά οι γιατροί.
- Ο ΕΟΠΥΥ και οι άλλοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αποζημιώνουν τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2011 εφόσον αποζημιώνονται σε 18 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο χρόνος πρόσβασης των ασφαλισμένων στα νέα φάρμακα. Ενα νέο φάρμακο θα παίρνει τιμή και θα κυκλοφορεί κανονικά στη χώρα, εάν όμως δεν αποζημιώνεται από 18 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καλύπτεται το κόστος του από τα Ταμεία και ο ασφαλισμένος θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του.
......
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας η γενική διεύθυνση Πρόνοιας μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία, που προέκυψαν απ' τη συγχώνευση των 132 Δημόσιων Νοσοκομείων, γίνονται ενιαία ΝΠΔΔ που θα έχουν κοινό προϋπολογισμό και οι επτά υγειονομικές περιφέρειες ταυτίζονται με τα όρια των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας...."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.