Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Οφελος 300 εκατ. ευρώ» από το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα




Δηλώσεις Σαλμά

«Οφελος 300 εκατ. ευρώ» από το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα




Με τη νέα αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων «το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Με τη νέα διάταξη για το δελτίο τιμών των φαρμάκων, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα μπορούν και πάλι να χορηγούνται τα «ακριβά» σκευάσματα από τα φαρμακεία.

Αυτό, όμως, βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς, καθώς για τα ακριβά φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200 ευρώ δεν θα έχουν ποσοστό αλλά συγκεκριμένο ποσό κέρδους, το οποίο ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η διακίνηση αυτών των φαρμάκων είναι ζημιογόνος για τον φαρμακοποιό, αφού, το κέρδος των 30 ευρώ δεν καλύπτει ούτε τη φορολογία και δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να το αποδεχτούν.

Για τα υπόλοιπα άρθρα της διάταξης, ο Σύλλογος δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς, όπως αναφέρει, υλοποιείται η μόνιμη διεκδίκηση του κλάδου για δίμηνη, τουλάχιστον, πίστωση που θα τους δίδεται από τη φαρμακοβιομηχανία, και η οποία μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

Επίσης, θεωρούν κατάκτηση το γεγονός ότι επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από τη βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.




Ποσοστά κέρδους φαρμακείων:
- για ΜΥΣΥΦΑ 35% επί της ΧΤ
- για συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ 35%
- για συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ και με χονδρική τιμή έως 200€, 32,4%
- για αποζημιούμενα φάρμακα και με χονδρική τιμή ανώτερη των 200€, ορίζεται πάγιο κέρδος 30€.
- για ΦΥΚ έως ΧΤ. 200€, κέρδος 16% επί της ΧΤ.

Εκπτώσεις - Πιστώσεις:

- Ορίζεται έκπτωση έως 5% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τις εταιρείες επί τιμολογίου
- Παρεχόμενη πίστωση διάρκειας τουλάχιστον δυο μηνών από τις εταιρείες προς φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και φαρμακεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.