Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η απελευθέρωση του Ιατρικού Επαγγέλματος



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την «απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος» που επέβαλε ο προηγούμενος υπουργός Υγείας με τον νόμο 3919/2011 και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους που εξέδωσε διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και νομικά του ατοπήματα για τα οποία κάποια στιγμή θα χρειαστεί να λογοδοτήσει.  Σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη και με ότι εξαιρεί η ευρωπαϊκή οδηγία Bolkenstein (2006/123/ΕΚ) νομοθέτησε την δυνατότητα κάθε συναδέλφου να εργάζεται ιδιωτικά ανοίγοντας ιατρείο (ΠΦΥ) σε περισσότερες από μια περιοχές /πόλεις  επιτρέποντας ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εξάπλωση μικρών ή μεγάλων εταιριών , ή μεμονωμένων ιατρών που έχουν σαν μοναδικό σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος , την οικονομική αφαίμαξη των τοπικών κοινωνιών και την υποτίμηση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος έχει κάνει τις απαραίτητες εκείνες νομικές ενέργειες για να ακυρώσει την πραξικοπηματική αυτή πολιτική  ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η άρση των περιορισμών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος που επέρχεται με τον Ν. 3919/2011 προσκρούει σε μία πλειάδα συνταγματικών διατάξεων(παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5), όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας)
 και έρχεται σε σύγκρουση με τον Κώδικα Άσκησης του Ιατρικού επαγγέλματος, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.
Με την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της ελληνικής επικράτειας, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
 Ωστόσο ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τέτοιες προσπάθειες να είναι ατελέσφορες και να αποκαρδιώσουν κάθε επίδοξο συνάδελφο. Ήδη στην περιοχή μας έχουν προχωρήσει στην δημιουργία νέων ιατρείων συνάδελφοι από άλλες πόλεις ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς άλλους. Το φαινόμενο θα προκαλέσει ένα πλασματικό κορεσμό γεγονός που θα αποθαρρύνει νέους ιατρούς   να εργαστούν και να ζήσουν στην πόλη μας , θα δημιουργήσει υπόγειες σκοτεινές διασυνδέσεις εταιριών με ιατρούς και διοχέτευση ασθενών σε γνωστά ιδιωτικά κέντρα διογκώνοντας την κατά κεφαλή ιατρική δαπάνη με προκλητή ζήτηση άχρηστων ιατρικών υπηρεσιών . Με λίγα λόγια ο ιατρικός υδροκεφαλισμός των μεγάλων πόλεων και όπου εδρεύουν  Ιατρικές σχολές θα εκτονωθεί εις βάρος των μικρότερων χωρίς ουσιαστικά να ωφελείται η τοπική κοινωνία και ο ασθενής,  μια και η κατ΄επίφαση βελτίωση των υπηρεσιών υγείας με αύξηση της προσφοράς είναι ψευδεπίγραφη καθώς η μείωση των αποστάσεων έχει δώσει την δυνατότητα πρόσβασης των περισσοτέρων σε εξειδικευμένες και περισσότερες υπηρεσίες υγείας όταν αυτό  καθίσταται αναγκαίο.
Θεωρούμε ύψιστης σημασίας την απομόνωση τέτοιων κινήσεων και την στηλίτευση τους καθώς η απόφασή μας να ζήσουμε και να εργαστούμε σε αυτό τον τόπο είναι πορεία ζωής και δεν πρέπει να αφήσουμε τους ευκαιριακούς συναδέλφους να ευδοκιμήσουν αλλά να τους δείξουμε ότι όσο ανυποχώρητοι είμαστε σε αυτούς τόσο φιλόξενοι γινόμαστε σε εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την δική μας πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.