Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012


«Κρυφά» χρέη 900 εκατ. του ΕΟΠΥΥ εκτίναξαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Το Δημόσιο χρωστά σε επιχειρήσεις 7,9 δισ. – Τα 4,1 δισ. από ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία 8μήνου

Στα 7,9 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, ενώ στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες εμφανίζονται «ξεχασμένες» οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ύψους 930 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τα 7,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,1 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στα στοιχεία του προηγούμενου μήνα (που αφορούσαν το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου) τα χρέη του Δημοσίου ήταν 6,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό αναθεωρήθηκε εξαιτίας των κρυφών χρεών του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους. Αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη των οφειλών στο επτάμηνο στα 7,6 δισ. ευρώ και η επιδείνωσή τους κατά 300 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο. Από τα 4,1 δισ. ευρώ που οφείλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία τα 1,3 δισ. ευρώ χρωστά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το χρέος των νοσοκομείων ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ, οι ΔΕΚΟ 323 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ φθάνουν τα 835 εκατ. ευρώ ενώ τα υπουργεία χρωστούν 910 εκατ. ευρώ, (τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 355 εκατ. ευρώ και ακολουθούν το υπουργείο Υποδομών με 148 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης με 123 εκατ. ευρώ).
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή οφειλών 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ φέτος και 3,5 δισ. ευρώ το 2013. Η αποπληρωμή εξαρτάται από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης. Αν και το οικονομικό επιτελείο έχει την πρόθεση να εξοφλήσει τις οφειλές των 7,9 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι άγνωστο τόσο το πότε θα καταβληθεί η δόση για να προχωρήσουν οι πληρωμές όσο και το πότε θα εξοφληθούν τα 900 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι δεν έχει υπολογιστεί η εξόφλησή τους. Βέβαια στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για «κούρεμα» οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το ακριβές όμως ποσό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Στο μεταξύ στο οκτάμηνο του 2012, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται στα 9,88 δισ. ευρώ, έναντι 17,4 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. Επίσης, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,16 δισ. ευρώ το 2011.
Πάντως, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σε ενοποιημένη βάση, μετά την απαλοιφή των ενδοκυβερνητικών τόκων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι μικρότερο κατά 583 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα προκύπτει από τις «άσπρες τρύπες» των ασφαλιστικών Ταμείων (642 εκατ. ευρώ ), των ΟΤΑ (313 εκατ. ευρώ) και των νομικών προσώπων (613 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκαν στα 67,3 δισ. ευρώ έναντι 68,9 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα και οι δαπάνες πλην τόκων στα 66,09 δισ. ευρώ, έναντι 73 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2011. Οι τόκοι ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα του 2011 οι τόκοι ήταν 13,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.