Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Διάθεση της Rhophylac από τον ΕΟΠΥΥ

Οι συνάδελφοι γυναικολόγοι μετά από πολλαπλές καταγγελίες τους για μη εξυπηρέτηση τους όσο αναφορά την διάθεση του φαρμάκου Rhophylac από το φαρμακείο του νοσοκομείου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Το συγκκριμένο φάρμακο ανήκει στην κατηγορία   Α . Παρόλου αυτά χορηγείται και από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ μετά από απόφαση του ΕΟΠΥΥ . Έτσι θα πρέπει να συνταγογραφείται ηλεκτρονικά και να εκτελείται δωρεάν από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Επειδή όμως δεν υπάρχει επάρκεια συστήνεται ο σωστός προγραμματισμός από μέρους σας ώστε την κατάληλη στιγμή να έχει προμηθευτεί  το φάρμακο ο ασθενής. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί και δεν υπάρχει την δεδομένη στιγμή του φάρμακο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ τότε ο ασθενής θα προμηθεύεται το φάρμακο από το φαρμακείο του νοσοκομείου προσκομίζοντας τα εξής:
1. Ηλεκτρονική συνταγή
2. Βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ότι η ασθενής νοσηλεύεται και απαιτείται η χορήγηση του φαρμάκου υπογεγραμμένη από την κλινική και τον θεράποντα ιατρό.
3. Βεβαίωση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν διαθέτει το φάρμακο
Η φαρμακοποιός του νοσοκομείου(κ. Στάμου) είναι ενήμερη για το πρόβλημα και βρίσκει τρόπο να το λύσει. Μετά από επαφή μαζί της θεωρεί ότι είμαστε συνεργαζόμενοι ιατροί και όχι ιατροί με σχέση εργασίας με την κλινική και έτσι δεν μπορούμε να συνταγογραφούμε το φάρμακο. Αυτό βέβαια είναι δική της ερμηνεία και δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή. Ωστόσο προς τιμήν της βρίσκει λύση στο πρόβλημα.
Σας παραθέτω την εγκύκλιο διάθεσης αυτών των φαρμάκων.


ΕΞ.   ΕΠΕΙΓΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           Αθήνα, 30-5-2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ                                             Αρ. Πρωτ. 1269
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αριστοτέλους 17, Αθήνα
ΤΗΛ: 210 5233767
FAX: 210 5231329
Προς  1. Διοικητές ΥΠΕ
2. Διοικητές νοσοκομείων
3. Φαρμακεία νοσοκομείων
Θέμα : Διάθεση φαρμάκων του Ν.3816/2010 από τα νοσοκομεία
Με βάση τα ερωτήματα που δεχθήκαμε για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των εγκυκλίων για τη διάθεση των φαρμάκων του Ν.3816/2010 από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, σας αποστέλλουμε κωδικοποιημένες οδηγίες όπως τις επεξεργάστηκε η ομάδα φαρμακοποιών που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό,  και παρακαλούμε για την εφαρμογή τους.
Επειδή στόχος είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των ασθενών, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο έκδοσης σύντομων πρακτικών οδηγιών για τους ασθενείς
Επίσης,  επειδή γνωρίζουμε την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων, θα πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών φαρμακείων στα πλαίσια του άρθρου 25, του ν. 4052/2012,  ώστε και οι ασθενείς να εξυπηρετούνται καλύτερα και να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά προβλήματα των νοσοκομειακών φαρμακείων.
Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Φάρμακα υψηλού κόστους ΦΥΚ

Τα ΦΥΚ διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες με βάση την άδεια κυκλοφορίας τους. Ο κατάλογος των ΦΥΚ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1003, τεύχος Β΄/2-4-12

Οι κατηγορίες είναι :
Α΄.  Αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης (εφαρμογή σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό την επίβλεψη νοσοκομειακού γιατρού).
Τα φάρμακα αυτά  αναφέρονται στο ΦΕΚ 1003, στις σελίδες από 17209 έως και 17224. Τα αντιρετροϊκά αναφέρονται στη συνέχεια μέχρι την σελίδα 17226 και  χορηγούνται με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι σήμερα.

Β΄. Φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν και για χρήση εκτός νοσοκομείου υπό την επίβλεψη γιατρού. Τα φάρμακα αυτά αναφέρονται στις σελίδες από 17226 έως και 17237 του ΦΕΚ 1003.

Γ΄. Φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν και για χρήση σε οικιακό περιβάλλον.

Η συνταγογράφηση των σκευασμάτων κατά κατηγορία γίνεται ως εξής :

Κατηγορία Α΄: Πραγματοποιείται από νοσοκομειακό γιατρό ή γιατρό συνεργαζόμενο με ιδιωτικό θεραπευτήριο και για τους ασθενείς τους.

Κατηγορία Β΄ : Πραγματοποιείται από νοσοκομειακό γιατρό ή γιατρό συνεργαζόμενο με ιδιωτικό θεραπευτήριο ή γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ

Κατηγορία Γ΄:  Πραγματοποιείται από νοσοκομειακό γιατρό ή γιατρό συνεργαζόμενο με ιδιωτικό θεραπευτήριο ή γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Η συνταγογράφηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα στο ειδικό προτυποποιημένο έντυπο του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή) ή άλλου Ταμείου εκτός ΕΟΠΥΥ.

Η εκτέλεση των συνταγών  των φαρμάκων των παραπάνω κατηγοριών, πραγματοποιείται ως εξής :

Α΄ κατηγορίαΜόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων άνω των 60 κλινών από τα οποία και εκδόθηκε η συνταγή.

Β΄ κατηγορία : Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων άνω των 60 κλινών αν πρόκειται για νοσηλευόμενους και από τα φαρμακεία των νοσοκομείων ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αν πρόκειται για εξωτερικούς ασθενείς.

Γ¨ κατηγορία : Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από τα ιδιωτικά φαρμακεία.



Τα νοσοκομειακά φαρμακεία μέχρι να συνδεθούν με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα εκτελούν όλες τις συνταγές όπως μέχρι σήμερα, δηλαδή ως χειρόγραφες , θα τις καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστημα κάθε νοσοκομείου και θα τις υποβάλουν χωριστά (όχι μαζί με τα νοσήλια), ώστε να επισπεύδεται η εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Συνταγές χειρόγραφες που εκδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι στο προτυποποιημένο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ («πράσινη συνταγή»).

Για τα φάρμακα των κατηγοριών Α΄ και Β΄ δεν θα πρέπει να τοποθετείται το «Στερείται». Στην περίπτωση που το νοσοκομειακό φαρμακείο δεν έχει τα φάρμακα ή οι εταιρείες δεν εκτελούν παραγγελίες, τότε το φαρμακείο του νοσοκομείου κρατάει τη συνταγή και συνεννοείται με γειτονικά νοσοκομεία για την εκτέλεσή της.
Στις ακραίες περιπτώσεις που το φαρμακείο αναγκάζεται να βάλει «Στερείται» κρατάει αντίγραφο της συνταγής.

Ειδικά οι συνταγές που εκδίδονται από ιατρούς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών στις οποίες δεν λειτουργεί φαρμακείο,  για τις κατηγορίες Α΄ και Β΄ οι συνταγές θα εκτελούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


Πρωτόκολλα
Επειδή έχει παρατηρηθεί υπερβολική για τα Διεθνή δεδομένα συνταγογράφηση των ΦΥΚ,  όλα τα νοσοκομεία οφείλουν να ενεργοποιήσουν άμεσα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την συστηματική επιτήρηση της εφαρμογής τους, τουλάχιστον για τις κατηγορίες που αφορούν στα ΦΥΚ.
Πρέπει επίσης να επιτηρούν συστηματικά την τυχόν συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων και δοσολογίας,  η οποία απαγορεύεται και δεν αποζημιώνεται από τον  ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.